Ne tarafsızlığı?

   Filistin ile İsrail arasında tarafsız kalalım demek hangi çatıdan, hangi kafadan, hangi taraftan bakmaktır? Gazze gazel olurken, ramazan günde bir genç yakılarak öldürülürken, evler yıkılır, haneler harap, ocaklar sönerken tarafsız kalalım öyle mi?

   Zalim ile mazlum arasındaki mesafe tarafsız kalınamayacak kadar derindir ve mesafesizdir. Hitlerin Yahudilere, keza Firavunun Yahudilere yaptığı tarafsız kalınacak bir tarafı var mı? Hakikatin, adaletin Hak bir kıblesi, Hak bir yönü, Hak bir duruşu olmayacak mı? Vicdan ne güne var, akıl ne gün işler, kalp ne gün çalışır?

   Su bile tarafsız kalmamış; Musa’nın ( a.s.) ordusuna geç derken, Firavunun ordusuna boğuvermiş. Demek Kâinat adaletsizliğe, zulme tarafsız değil, bir duruşu ve o duruşu ifade edişi var.

   Avrupa İsrail oğullarını yakar, yıkar, telef ederken Osmanlı tarafsız mı kalmış? Şefkat, merhamet, adalet ve hakkaniyet kanatlarını açmış, ülkesine buyur etmemiş mi? Onlar ne yapmış; onların ne yaptığını anlamak için tarihi biraz incelemek yeterli.

   Osmanlı mirası kenara atılır, inkâr edilir bir miras mıdır? Para ile Filistin’de toprak isteyenlere Abdülhamit ne cevap vermiş? İmparatorluğun dağılışı Cumhuriyete geçiş serüveni hangi kodlarla olmuş ve o kodları kimler koymuş ve bugün o kodları kimler yönetiyor?

   Doğru ile yanlış, gerçek ile yalan, hakikat ile inkâr aynı şey midir; tarafsız kalmak izafilikte boğulup aynı şeye indirgemek değil midir?

   Bu toprağın insanı, bu medeniyetin çocuğu yeniden dirilir ve diklenirken çomak sokmanın âlemi ve alameti ne? Sormalı sen hangi tarafsın?

  Ceddimiz zulüm görenin yanında olmuş, mazluma yardım etmiş; zalime karşı olmuş, zulme karşı durmuş; tarafsızlığın pasifliğinde boğulmamış, tarafsızlığın kandırıcılığına kanmamış. Siz ceddinizin tarafı değil misiniz?

   Adalet ve hakikat evrenseldir, evren bizatihi adalet ve hakkaniyet üzere durur. İnsaniyeti ayakta tutan, insanı var kılan, insanlığı var kılacak olan da bundan başkası değildir. Ne tarafsızlığı?

   Nicedir üç Filistinli gencin yaptığı enstrümantal müzikleri dinleyerek yazıyorum yazılarımı; tarafsız değilim. Bir Müslüman ramazan günde savunmasız Müslümanlar öldürülürken tarafsız olabilir mi?

   Sonsöz Malcom X’in: “Ben gerçeğin peşindeyim kimin söylediği önemli değil. Adaletin peşindeyim, kimin için ve kime karşı olduğu önemli değil.”  

    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum