‘Ne olur, Ebola’dan ölen yakınlarınızı sokağa atmayın’ çağrısı

‘Ne olur, Ebola’dan ölen yakınlarınızı sokağa atmayın’ çağrısı

Batı Afrika, tarihin en ölümcül Ebola salgını ile karşı karşıya. Salgın gün geçtikçe yürek sızlatan bir boyuta ulaşıyor.

Öyle ki insanların sokak ortasında ölmesi ya da öldükten sonra akrabaları tarafından caddenin ortasına bırakılması artık normal. Abarttığımızı düşünebilirsiniz belki ama bu olay Liberya’da yaşandı. Ebola virüsü nedeniyle hayatını kaybeden bir genç, akrabaları tarafından sokak ortasına bırakıldı. Aksi takdirde karantinaya alınmaları gereken pek çok kişinin bu yönteme başvurduğu öne sürülüyor. Bu iddiayı ortaya atan da Liberya Enformasyon Bakanı Lewis Brown. İnsanların artık kendi can sağlığını riske atmak istemediklerine işaret eden Brown, “İnsanlara rica ediyoruz: Ne olur sevdiklerinizin cesedini yol ortasına atmayın. Evinizde dursun. Biz de gelip hemen alalım.” ifadelerini kullanıyor.
 
Dünya Sağlık Örgütü’nden dün yapılan açıklamaya göre, 2-4 Ağustos tarihlerinde 45 hasta daha hayatını kaybetti ve Batı Afrika’daki toplam ölü sayısı 932’ye yükseldi. Nijerya’da ölümcül virüs Ebola’dan hayatını kaybeden Amerikalı Patrick Sawyer’ı tedavi eden hemşirenin de öldüğü öğrenildi. Liberya’da bulunan İspanyalı bir rahibe de virüs bulaştı. İspanya, rahibi ülkesine geri getirmek için tıp aletleriyle donatılmış bir jet uçağı gönderdi.
 
Bu arada Ebola salgını, hava uçuşlarını da etkiledi. Ebola’nın yaygın olarak bulunduğu Gine, Liberya ve Sierra Leone’ye THY uçakları uçmuyor. İngiltere’nin havayolu şirketi British Airways de ölümcül Ebola salgınının görüldüğü 2 Afrika ülkesine uçuşları 31 Ağustos’a kadar durdurdu. Ebola, virüsü taşıyan bir hayvanın ya da hastanın kanına ya da ter, idrar, sperm gibi diğer vücut sıvılarına dokununca bulaşıyor. Cenazelerde bile, defin sırasında cansız bedenlere çıplak elle dokunulması virüsün bulaşmasına yol açabiliyor. Virüsün teşhisi ise kolay değil; zira ilk semptomlar gribi andırıyor.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.