NASA'nın yeni buluşu hız rekorlarını alt üst edecek

NASA'nın yeni buluşu hız rekorlarını alt üst edecek

NASA’daki bilimadamları, insanlığın Mars’a gitmesinde büyük bir rol alacak olan iyon püskürtücülü roketi icat ettiklerini açıkladı. Mars ve Dünya arasındaki mesafe, X3 sayesinde 8 kat daha kısa sürede kat edilebilecek.

Uzay yolculukları için rekor hızlara ulaşmayı garantileyen sistem, iyon roketinin kullanılacağı ilk yolculuk Mars’a gerçekleştirilecek. Uzay araçları için en önemli şeylerden birisi olan ve bu yöndeki tüm çalışmaların temel noktası olan itici sistemler zamanla gelişiyor. Elon Musk’ın Mars projesinde yer verdiği BFR sisteminden sonra şimdi Mars yolculuğu için NASA tarafından yeni bir roket geliştirildi. Amerikan uzay ajansı, mevcut teknolojilerden teorik olarak kat be kat yüksek hızlara ulaşabilecek iyon püskürtücülü roket sistemini(X3) icat ettiklerini duyurdu.

Projenin baş mimarlarından Alex Gallimore, Space.com’a yaptığı açıklamada, “X3’ün 100 kW’tan fazla güce sahip olabileceğini gösterdik. Bugüne kadar herhangi bir plazma iticisinin elde ettiği en yüksek itme şiddeti olan 5.4 Newtonluk itme kuvvetine ulaşmayı başardık” açıklamasında bulundu. Önceki itiş gücü rekoru 3.3 Newton olarak ölçülmüştü.

İyon püskürtücülü itici roketler, daha az yakıtla daha çok itiş gücü sağlıyorlar. Yani daha az yakıt çok daha uzun mesafeler kat edilebiliyor. Dolayısı ile roketlerin yakıt tankları küçülüyor ve daha düşük riskli hafif seyahatler mümkün oluyor. Ayrıca bu sistemler mevcut teknolojilere göre çok daha uzun ömürlü oluyorlar.

Bugüne kadar yapılmış en uzun uzay uçuşu 2007 yılında NASA tarafından cüce gezegen Ceres’e gönderilen Dawn uzay aracı tarafından yapıldı. Ancak boyutlarından dolayı yalnızca 90 mikro Newton’luk bir itici roket yeterliydi. Bu 0.00009 Newton demek. Artık çok daha büyük roketleri ve yükleri, daha uzun uçuşlara hazırlayacak sistem hayali gerçek oldu.
Sistemde elektronlar, ksenon gazı atomlarına çarpmak için kullanılırlar. Bu, daha fazla atomun pozitif iyonlar aracılığıyla itiş gücü üretmesini sağlar. Yavaşça roketin hızı artmaya ve itiş gücü maksimum sınıra yaklaşmaya başlar. Sürekli artan hız, maksimum seviyeye ulaştığında kısa sürede uzun mesafeleri kat etmeyi sağlar.

X3 sistemi, mevcut olan ve saniyede 5 kilometrelik hızlara ulaşan sistemlerden 8 kat daha hızlı yani saniyede 40 kilometrelik bir hızdan söz ediliyor. Ufak bir hesapla mevcut sistemlerin saatte 18.000 kilometre, X3’ün ise saatte 144.000 kilometrelik hızlara sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Kısaca Mars ve Dünya arasındaki mesafe, X3 sayesinde 8 kat daha kısa sürede kat edilebilecek. Üstelik daha az yakıt, daha az risk ve daha çok yük ile birlikte. İnanılmaz bir yüzyılda yaşıyoruz doğrusu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.