NASA'nın paylaştığı kainâtın 'ışıldayan elmasları'

NASA'nın paylaştığı kainâtın 'ışıldayan elmasları'

Hubble uzay teleskobu, Samanyolu Galaksisi'nde elmaslar gibi ışıldayan en parlak ve en büyük yıldız kümesini gözler önüne serdi

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) idaresindeki teleskop, Dünya'dan yaklaşık 8 bin ışıkyılı uzaklıktaki (1 ışıkyılı = 10 trilyon kilometre) yaklaşık 2 bin yıldızın eşsiz görüntülerini elde etti.

500 BİN YAŞINDA

ESA'dan yapılan açıklamada, Karina Takımyıldızı'nda yer alan ve 'Trumpler 14' adı verilen yıldız kümesinin sadece 500 bin yıl yaşında olduğu, Samanyolu'nun en büyük ve ışık saçan yıldızlarına ev sahipliği yaptığı belirtildi.

NASA TRUMPLER 14

'IŞILDAYAN ELMASLAR'

Şu ana kadar Samanyolu'nda 1100 civarında yıldız kümesi keşfedildiğini belirten ESA uzmanları, 'Trumpler 14'ün en kalabalık ve genç yıldız kümesi olduğunu belirtti. Son derece aktif olan yıldızların uzaya parçacık yüklü rüzgarlar yaydıkları, çarpışan materyallerin milyonlarca derecelik x-ışını patlamalarına sebep olduğu kaydedildi. Gökbilimciler, 'Trumpler 14'teki yıldızları 'ışıldayan elmaslara' benzetiyor.

GÜNEŞTEN ONLARCA KAT BÜYÜKLER

'Trumpler 14'teki en küçük yıldızın Güneş'in 10'da biri kadar olduğunu belirten bilim insanları, büyük çoğunluğunun Güneş'ten onlarca kat büyük olduğunu bildirdi. Kümedeki en dikkat çekici yıldız ise bir süper-dev olan 'HD 93129A'.

Samanyolu'nun en sıcak ve devasa yıldızlarından da biri olan 'HD 93129A', Güneş'ten 25 kat büyük ve 2,6 milyon kat daha parlak.

Elde edilen verileri inceleyen gökbilimciler, yıldızlarım oluşum evrelerini, çevrelerine olan etkilerini ve gelişip yok olma süreçlerini daha iyi anlamaya çalışıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum