NASA, SpaceX ile Uzaya Astronot Gönderecek

NASA, SpaceX ile Uzaya Astronot Gönderecek

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi Commercial Crew Program’ı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot gönderecek.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) mekik programı yerine şuanda sürdürmekte olduğu Commercial Crew Program’ı ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermeye hazırlanıyor.

 

NASA tarafından gönderilecek olan astronotları uzaya taşıyacak firma SpaceX oldu. SpaceX’in aldığı ikinci insanlı uzay görevi anlamına geliyor. İlk görevini 2015 yılının Eylül ayında almıştı.  Bu görevlerden iki tanesi de CCP dâhilindeki Boeing gerçekleştirmişti. Bu görevler ise yine 2015 yılının Mayıs ve Aralık aylarında gerçekleşmişti.

AMAÇ ÇOK FARKLI 

Amerikan Ulusal Uzay Ajansı’nın bu CCP görevinin çok büyük bir önemli var. Çünkü 2011 yılında ajansın mekik programı bitti ve o günden beri Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronotlar Rus uzay ajansı olan Roscosmos ile gönderiliyor. Bu partnerlik oldukça önemli ancak hiç ucuz  değil. Roscosmos gönderilen bir astronot başına 80 milyon dolar alıyor.

ÖZEL SEKTÖR BU İŞE EL ATTI 

SpaceX ve Boeing gibi özel işletmeler bu görevleri milyonlarca dolar daha ucuza yapabilir. Tabi önce mekiklerinin test edilmiş ve güvenilir olması lazım. Bunun için görev kendilerine fırlatma gününden 2-3 yıl önce veriliyor. Bu süre zarfında mekik ve fırlatma ekipmanları geliştiriliyor.

 

 

Canlı Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.