Nar'ın kabuğu  yakacak olarak kullanılıyor

Nar'ın kabuğu yakacak olarak kullanılıyor

Hatay'ın Erzin ilçesinde ekşi nar, maharetli kadınların elinde salataların değişmez lezzeti haline geliyor.

Nar suyundan salatalara ve birçok yemeğe lezzet veren nar ekşisi yapan kadınlar, kabuğunu da atmayarak soba ve mangallarda yakacak olarak kullanıyor. 
 
Çorba ve salata başta olmak üzere yemeklere ayrı bir tat veren nar ekşisi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor.
Bahçelerden toplanan narlar, ortadan ikiye ayrıldıktan sonra leğenlere konuluyor. Sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılan narlar, çuvalın içerisine konuluyor. Temiz bir yere konulan çuval içerisindeki nar taneleri, üzerine baskı yapılarak suyu çıkarılıyor.
 
Elde edilen nar suyu, süzüldükten sonra kazanlarda uzun süre kaynatılıyor. Koyulaşınca ekşi halini alan nar suyu, daha sonra soğutularak şişelere konuluyor ve kullanıma hazır hale geliyor. Kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor. Nar kabuklarını da kurutarak değerlendiren kadınlar, bunları da sobalarda ve mangallarda yakacak olarak kullanıyor. Son yıllarda kullanımı oldukça artan nar ekşisi bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.