Nargilede kanser tehlikesi!

Nargilede kanser tehlikesi!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Apaydın, başta Orta Doğu ülkeleri olmak üzere Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan nargilenin sağlığı önemli ölçüde tehdit ettiğini söyledi.

Dr. Apaydın, sigaradan daha zararlı ve tehlikeli maddeler içeren nargilenin, tüberküloz (verem) ve hepatit gibi bulaşıcı hastalıklara da zemin hazırladığı gibi kömür ve tütünün birleşmesinden dolayı daha büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.
Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Murat Apaydın, nargilenin zararları hakkında bilgi verdi. Kömür ile tütün birleşince zararın iki kat arttığını ifade eden Apaydın, “Tütün mamulleri arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında nargile gelmektedir. Özellikle son yıllarda nargile kullanımının ve nargile kafelerinin yaygınlaşmasındaki en önemli ayrıntılardan biri; nargilenin sigara kadar sağlığa zararlı olmadığı düşüncesidir. Hammaddesi tütün olan nargile, sigaranın bütün zararlarını bünyesinde taşımaktadır. Aynı zamanda nargilenin yakılabilmesi ve içilebilmesi için kullanılan kömürün de zararlı etkisi sigaraya göre çok daha fazladır. Çünkü nargile yandığında sigaradan daha zararlı bir ürün ortaya çıkmaktadır.” dedi.

NARGİLE KULLANIMI KANSERİ TETİKLİYOR

Dr. Murat Apaydın, nargile kullanımının özellikle ağız, gırtlak ve akciğer kanseri, dolaşım sistemi hastalıkları, damar tıkanıklığı ile solunum yolu hastalıklarına yol açtığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Son yıllarda erişimi daha da kolaylaşan aromalı nargile ise tütünün zararının algılanmasını engellemektedir. Gençler, aromalı nargileyi zararsız bir alışkanlık olarak değerlendirip bağımlılık kazanmaktadır.”

BULAŞICI HASTALIKLARA DA YOL AÇIYOR

Hijyen koşullarına uyulmadığında, başta tüberküloz ve hepatit olmak üzere birçok hastalığın da nargile yoluyla bulaşabildiğini aktaran Dr. Murat Apaydın, şu uyarılarda bulundu: “Nargilenin şişesi, taşıyıcı hortumu, tömbekisi ve ucundaki sipsisiyle kişiye özel olarak kullanılması gerekmektedir. Oysaki nargilenin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanımındaki zorluklar ve az bulunması nedeniyle kafelerde genel kullanıma sunulan bir ürün olması, bu bulaşma riskini artırmaktadır. Nargilenin hortumunda, şişesinde ya da sipsisinde üreyebilecek herhangi enfeksiyon etkeni, insandan insana kolaylıkla bulaşabilmektedir. Özellikle tüberküloz ve hepatit gibi önemli hastalıklar, nargilenin kullanım kurallarına uyulmaması nedeniyle rahatlıkla kişiden kişiye bulaşabilir. Bu nedenle nargile kullanan lar, bulaşıcı hastalıklar açısından risk altında olduğunu bilmelidir.”

NARGİLE BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK MÜMKÜN

Dr. Murat Apaydın, nargile tüketen insanların da aynı sigara içenlerde olduğu gibi nikotin bağımlısı olarak kabul edilerek, nikotin bağlılığı noktasında ele alınıp tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Murat Apaydın, “Bireyler nargileyi azaltarak ya da kendiliğinden bırakmak konusunda karşılaştıkları zorluklarla baş başa bırakılmamalıdır. Sigara bağımlılarında olduğu gibi, nargile bağımlılarının da mutlaka uzmana ya da merkezlere başvurarak bu sorundan kurtulması önerilmektedir.” diye konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.