Nargile ve elektronik sigaraya dikkat

Nargile ve elektronik sigaraya dikkat

Nargile kullanımının yaygınlaştığı ve sigara içmeyen gençler arasında çok kullanılan ve zararı bilinmeyen bir tütün ürünü olduğu belirtildi.

Marmara Üniversitesi'nde görevli Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Elif Dağlı, nargilenin bir seansının 100- 200 sigara içmeye bedel olduğunu söyledi. Prof.Dr. Dağlı, "Sigara içmeyen ama, nargile içen gençleri uyarın" dedi.
 
Nargilenin yanı sıra elektronik sigaranın da kanser yapma riski olduğunu belirten Prof.Dr. Dağlı, "Elektronik sigara, genellikle sigara yasaklarının bulunduğu, tütün kontrolü yapılan ülkelerde ve bu ülkelerde görülen başarı üzerine sigara endüstrisinin hala sigara içilir alanlar haline getirmek istediği kapalı alanlar için yarattığı bir üründür. Onun için lütfen aldanmayın" uyarısında bulundu.
 
Klasik sigaraların dışında çeşitli başka tütün ürünlerinin, tütün içermeyen ancak, nikotin içeren başka ürünlerin de sağlığı tehdit eden büyük bir salgın haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Elif Dağlı, şöyle dedi:
"Nargile, özellikle sigara içmeyen gençler arasında çok kullanılan ve zararları bilinmeyen tütün ürünüdür. Çocuk ve gençlerin bir çoğu içinde tütün olduğunu bilmeden meyve aroması içtiklerini zannederek en az ayda 1 kez nargile kafelere uğramaktadır. İstanbul’da yaptığımız bir araştırma İstanbul’daki öğrencilerin özellikle üniversite öğrencilerinin yüzde 50’sinin nargile kullandıklarını göstermektedir.
 
Sigara konusunda elde ettiğimiz başarı ile öğünürken gençler arasında sigara içme oranlarının düştüğünü söylerken, hiç farkında olmadığımız bir başka tehdit altında gençlerimiz. Nargile kömür yakılarak elde edilen bir ürün olduğu için sadece tütün dumanının zararlarını değil yakılmış olan kömürün yani bir yakıtın dumanını da akciğere çektiğimiz bir üründür.
 
Gençler, sıvıdan yani şişenin içerisindeki suyun içerisinden duman arıtıldıktan sonra tamamen temizlenmiş, zararları olmayan dumanı içlerine çektiklerini zannediyorlar ki bu yanlış. Dünya Sağlık Örgütü’nün yapmış olduğu araştırmalar gösterdi ki bir nargile seansı 100 ile 200 yüz sigara içimine bedeldir. Bu nargilenin içerisinde karbon monoksit var, nikotin vardır ve nargile sigaranın tanecikleri dumanın içerisinde bulunan bizim partikül dediğimiz akciğere ulaşan zararlı taneciklerin daha küçük olduğu ve daha fazla olduğu bir duman oluşturmaktadır.
 
Bütün bu zararlarından başka aynı şişeyi paylaşmak nedeni ile ağız parçası değiştirilmiş bile olsa Hepatit dediğimiz hastalığa, Tüberküloz hastalığına bulaşıcılık sağlamaktadır. Aynı şişe havasını paylaşan hastalar birbirlerine hastalık bulaştırmaktadır. Bu nedenle özellikle gençleri ve gençlerin ailelerini uyarıyorum, nargile sigara içmek kadar, hatta daha tehlikelidir. Buna izin vermeyiniz, bilinçlendiriniz ve sigara içmeyen gençleri nargile içme sevdasından kurtarınız."
 
ELEKTRONİK SİGARA OYUNU
 
Prof.Dr. Elif Dağlı, elektronik sigaranın, sıvı nikotin bulundurduğunu ve pillerin ısıtmasıyla nikotinin buharlaşmasından oluşan bir nikotin soluma ürünü olduğunu da ifade ederek, Türkiye'de lkemizde yasal olarak bulunmamasına rağmen bunun el altı ve internetten gençlere ulaştığını kaydederek, "Bu son derece zararlı ürün, çeşitli kanser yapıcı maddeleri de bulundurmakta. Yine sigaralarda bulunan ve nargilede bulunan çeşitli aromalar katılarak içimi kolaylaştırılmaktadır" dedi.
 
Elektronik sigaranın güvenli bir sigara alternatifi olmadığının bilindiğini kaydeden Dağlı, içinde klasik sigarada bulunan maddelerin çoğu bulunan ve nikotin bağımlılığını kapalı alanlarda devam ettirmek için keşfedilmiş bir ürün olduğunu ekledi.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.