Nargile marpuçları bakteri yuvası

Nargile marpuçları bakteri yuvası

Tüketimi sürekli artan nargilenin zararları ile ilgili sürekli yeni araştırma sonuçları yayınlanıyor.

Almanya’da gençler arasında hızlı bir şekilde yayılan nargilenin tahmin edilenden daha fazla zararları olduğu ortay çıktı. Nargilenin ucunun her kullanımda değişmesinin hijyen açısından ciddi bir katkısı olmadığı da araştırma neticeleri arasında. Almanya genelinde 12-17 yaş grubundaki gençlerin yaklaşık yüzde 38’i değişik sıklıkta nargile kullanıyor.
 
Son yıllarda özellikle gençler arasında hızla yayılan nargilenin insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğine dair araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Kimya ve Veteriner Araştırmalar Dairesi'nin (CVUA) bir çalışmasına göre nargilede bulunan nikotin, katran ve karbonmonoksit sigaradan daha çok bağımlılık yapıyor ve sağlığa daha çok zarar veriyor. CVUA araştırmacıları tütünün su buharında filtrelenmesinden dolayı nargilenin daha az zararlı olduğu yönündeki yaygın inancın yanlış olduğuna dikkat çekti. Tam aksine nargile dumanı mukozaları ve solunum yollarının koruyucu epitellerini de tahrip ediyor. 
 
Çeşitli meyve aromalarıyla sunulan nargile tütününe çok duman çıkarması için müsaade edilenden fazla nemlendirici maddeler koyuluyor. Bunun bir sonucu olarak nargile kullanıcısı sağlığa zararlı olan bu zehirli maddeleri de içine çekiyor. Baden-Württemberg'de geçen yıl bu nedenle kontrol edilen nargile tütünlerinin yüzde 57'sine el kondu. 
 
Bir diğer araştırma da buna rağmen Almanya'da gençler arasındaki nargile tüketiminin ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyuyor. Buna göre her üç gençten biri hayatında en az bir kez nargile içmiş. Nargile ayrıca hepatit, tüberküloz, uçuk gibi çok çeşitli bulaşıcı hastalıkların yayılmasına neden oluyor.
 
Nargile içinlen kafelerde bir nargileyi yüzlerce kişi kullandığı için buralarda hastalık bulaşma riski daha çok fazla. Ortak kullanımda sipsi-marpuç tabir edilen değiştirilebilir ağızlıklar kullanılarak hijyen sağlanmaya çalışılsa da gerçekte bir hastalık bulaşma riski azalmıyor. Çünkü onlarca kişinin nefes alıp vermesinden dolayı marpucun içinde ve duvarlarında bir mikrop ve bakteri tabakası oluşuyor ve solunum yoluyla bir kişiden diğerine geçiyor. 
 
Geçtiğimiz günlerde ABD'de yapılan araştırmada, bir nargilede, bir sigarayla kıyaslandığında 1,7 kat daha fazla nikotin, 6,5 kat daha fazla karbonmonoksit, 46.4 kat daha fazla katranın vücuda girdiği ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, sigara gibi nargilenin de ağız, dil, akciğer, mide, pankreas ve yemek borusu kanserine yol açtığını belirtiyor. Nargilenin zararları ile ilgili önceki ay merkezi Heidelberg’de bulunan Alman Kanser Araştırmaları Merkezi (DKFZ) tarafından da bir açıklama yapılmıştı. 
 
Dünya Sigara İçmeme Günü (Welt-Nichtraucher-Tag) münasebetiyle tütün ve tütün mamullerinin zararları ile ilgili açıklamasında DKFZ, tütün ve mamullerinin zararlarının yanı sıra son yıllarda artan nargile kullanımının getirdiği tehlikelere dikkat çekmişti. Araştırma sonuçlarına göre Almanya genelinde 12-17 yaş grubundaki gençlerin yaklaşık yüzde 38’i değişik sıklıkta nargile kullanıyor.
 
E-NARGİLE DE ZARARLI
 
Son yıllarda sözde gerçek nargilenin zararlarından arıtılmış olarak piyasaya sürülen ve elektronik sigara mantığı ile çalışan elektronik nargilenin de (e-nargile) en az gerçeği kadar zararlı olduğu ortaya çıktı. Üreticilerinin gerçek nargilelere göre daha güvenli olduğunu iddia etmelerine rağmen, e-nargilede de kanserojen zehirli kimyasallar bulunduğu araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Bazı e-nargile ve e-sigaralara yapılan ürün testlerinde ürünlerde otomotiv sektöründe kullanılan antifirizin temel maddesinin de bulunduğu zehirli kimyasallar tespit edildiğini açıklandı. E- nargile ve e-sigaralarda en dikkat çeken kimyasallar ise nitrozamin düşük dozda uyarıcılar.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.