Nakşilik ve Risale-i Nur çağımızın en temel dinamikleridir

Nakşilik ve Risale-i Nur çağımızın en temel dinamikleridir

Bediüzzaman’ın müsbet hareket metodu, bu konudaki birçok sorunu çözebilecek bir anahtardı

Sosyolog Müfid Yüksel, "Nakşibendilik/Hâlidîlik ve Risâle-i Nur bu coğrafyanın çağımızda en temel dinî dinamikleridir" dedi.
 
Genç Yorum dergisinde Habibe Işık'a verdiği röportajında Sünnîliğin hamisi temsilcisinin Osmanlı olduğunu ifade eden Yüksel, "Osmanlı Devleti çökünce, Türkiye Cumhuriyeti Devleti, laiklik adı altında, hilafeti, medreseleri, bütün dinî, Sünnî kurumları tasfiye etti. Kemalist reformlar Sünnîliğin ana damarını yaşatacak olan ılımlı, munis, makul damarı kesip attı" dedi.
 
İlahiyat fakültelerinde Selefîlikle karışık modernleşmeci anlayışın olduğunu belirten Yüksel, Nakşibendilik/Hâlidîlik ve Risâle-i Nur'un bu coğrafyanın çağımızda en temel dinî dinamikleri olduğunu söyledi.
 
Yüksel'in sözleri şöyle:
 
"Vahhâbi/Selefîlikle, modernleşmeci reformculuk adeta ilginç bir zihnî evlilik yapmış durumda. Ayrıca, radikal siyasî İslâmcı hareketlerin konumu, bu coğrafyadaki yerel değerlerin de yayılmasının önünü kesti. Nakşibendilik/Hâlidîlik ve Risale-i Nur gibi değerlerin önünde duvar gibi engel oldu. İkisi, Nakşibendilik/Hâlidîlik ve Risâle-i Nur bu coğrafyanın çağımızda en temel dinî dinamikleridir. Radikal/Siyasal İslâmcı hareketler/akımlar bunları gölgeledi. Risale-i Nur, tüm İslâm âleminde kasırga gibi esebilirdi, Nur-u Kur’anı ve imanı tüm âlem-i İslâm’a yayabilirdi. Buna engel oldular. İdeolojik sloganlar ve siyasi pragmatizm uğruna önünü kestiler.  
 
BEDİÜZZAMAN'IN METODU SORUNLARI ÇÖZECEK ANAHTARDIR
 
Yani Risale-i Nur, Sünnîliğin rehin alınmasının önüne geçebilirdi diyorsunuz?
 
Evet. Bediüzzaman’ın müsbet hareket metodu, bu konudaki birçok sorunu çözebilecek bir anahtardı. Bediüzzaman, Mevlana Halid’den gelen geleneği de taşıdığı için, prensipleri çok önemli bu konularda. Maalesef bundan da mahrum kalındı.  
 
TÜRKİYE EHL-İ SÜNNETİN SAHİH DAMARINA SAHİP ÇIKMALI
 
Türkiye’nin IŞİD karşısındaki durumu nedir? Türkiye ne yapmalıdır? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
Türkiye IŞİD’e cephe almak durumunda, başka şansı da yok. Fakat önlemler alma konusunda ben zafiyet gösterildiği kanaatindeyim. Yeterince önlem alınmadı ve onun etkileri kendisini Türkiye’de de gösterdi, IŞİD’e destek amaçlı buradan gidenler de oldu. Türkiye’nin yapması gereken Ehl-i Sünnetin sahih damarına irfan/tasavvuf geleneğine, âriflere Mevlâna Hâlid’e, Bediüzzaman Hazretlerine, Risale-i Nur’a sahip çıkmak. Bunları kesinlikle gerçekleştirmek mecburiyetinde.
 
Yeni Asya

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum