Nadas alanları aspirle daraltılıyor

Nadas alanları aspirle daraltılıyor

Pazar problemi bulunmayan ve zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebilen, yağından boya, sabun, vernik elde edilen aspir bitkisi, Doğu'daki çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, "Türkiye'de ekilebilir alanların yüzde 20'si nadasa bırakılıyor. Biz, bu alanların, aspir ekerek, ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz" dedi.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alım garantisi olan ve birçok sektörde kullanılan aspir bitkisi, Türkiye'de özellikle nadasa bırakılan kurak alanların ekonomiye kazandırılmasını sağlıyor. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından hazırlanan ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği proje kapsamında, Erzurum'da 600 dekarlık kurak alana nisan ayında aspir ekimi yapıldı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden öğretim üyeleri gözetiminde, çiftçiler tarafından bakımı yapılan aspir bitkisinin ilk hasadı gerçekleştirildi. Dereboğazı Mahallesi'nde çiftçilerin, 2 bin rakımda kurak olduğu için önceki yıllarda nadasa bıraktıkları alanlarda ürettikleri aspir bitkisinin veriminin yüksek olması, yüzlerini güldürdü. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen, pazar problemi bulunmayan ve zeytinyağı gibi rafine edilmeden tüketilebilen, yağından boya, sabun, vernik elde edilen aspir bitkisi, Doğu'daki çiftçilere alternatif olacak.
 
BOŞLUĞU DOLDURACAK
 
Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, aspir bitkisinin yaygınlaştırılmasını amaçlayan bir çalışma yaptıklarını belirterek, bu kapsamında proje uyguladıklarını söyledi. Çakal, ilk sonuçlara göre projenin başarılı olduğunu, nadas alanlarının daraltılması konusunda ciddi bir katkı sağlanacağını ifade ederek, bu bitkinin bölgede tanıtılması ve yaygınlaştırılması için çalışma yaptıklarını, Türkiye'de nadas alanlarının daraltılması konusunda önemli bir boşluğun doldurulacağını belirtti.
 
ÜRÜN ALIM GARANTİSİ VAR
 
Aspir bitkisinin, bakanlık tarafından desteklendiğini anlatan Çakal, "Nadas alanlarının değerlendirilmesi noktasında çok önemli. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, bu bitki için alım garantisi veriyor. Bölgemizde üretilen tüm aspir bitkisinin, bakanlık tarafından alınacak olması avantaj sağlıyor. Bölgedeki çiftçilerimiz bu teşviklerden yararlanıyor" dedi.
 
NADASA GEREK BIRAKMIYOR
 
Erzurum'da ilk etapta 600 dekar alana aspir bitkisinin ekildiğini vurgulayan Çakal, ilk hasadı çiftçilerle yaptıklarını ifade etti. Söz konusu bitkinin, kurak alanların değerlendirilmesi bakımından önemli olduğunun altını çizen Çakal, "Ekmediğinizde boş kalacak alanlara bu bitkiyi ekerek, nadasa bırakmak yerine verim almış oluyorsunuz. Türkiye'de ekilebilir alanların yüzde 20'si nadasa bırakılmakta. Bölgemizde de sürdürülebilirlik açısından bir çalışma yaptık. Biz, nadasa bırakılacak, boş kalacak alanlara bu bitkiyi ekerek, ekonomiye kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu bitkinin dikildiği alanları ayrıca nadasa bırakmaya da gerek kalmıyor" diye konuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.