Myanmar'da Müslümanlar yarım asırlık sorunun çözümü için ümitli

Myanmar'da Müslümanlar yarım asırlık sorunun çözümü için ümitli

Yaklaşık yarım asırdır devam eden sorunda devletsiz Myanmar'daki Arakanlı Müslümanlar yeni gelişmelerden dolayı ümitli

Başta Arakan eyaleti olmak üzere Myanmar'daki Müslümanlar, ülkede son dönemde yaşanan demokrasi ve insan hakları alanındaki gelişmelerden dolayı geleceğe umutla bakıyor.

Myanmar'daki Müslümanlar, yaklaşık yarım asırdır ülkede yönetimi elinde bulunan askeri rejimin politikaları sebebiyle ciddi sorunlarla mücadele etti. Özellikle Arakan, diğer bölgelere kıyasla bu baskının en çok yaşandığı yer oldu. Arakan, son dönemdeki olumlu gelişmelere rağmen bu sorunları ciddi şekilde yaşamaya devam ediyor.

Ulusal Demokrasi Birliği Partisi (NLD) lideri Aung San Suu Çii önderliğinde ülkedeki demokrasi yanlısı akımın çözüm yanlısı politikaları, Müslümanların bir nebze olsun rahatlamasını sağladı. Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanlığını yürüten ve ülkenin fiili yöneticisi olan Çii, askerlerin ve çözüm karşıtlarının baskılarına rağmen özellikle Arakan konusunda olumlu adımlar atmaya devam ediyor.

Bu kapsamda, eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Rohingyalar (Arakanlı Müslümanlar) Danışma Komisyonu'nun başkanlığına seçilmesinin ardından çözüm çabaları artmış bulunuyor. Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, özellikle bu son adımdan sonra tüm olumsuzluklara rağmen geleceği olumlu bakıyor.

Evlenmek için devlete "başlık" parası veriliyor
Myanmar İslami Yardım ve Hizmet Merkezi Başkanı (İslamic Relif and Service Centre of Myanmar) Muhammed Nasir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, askeri yönetimin 1960'larda yaptığı darbenin ardından, ciddi devlet baskısı ve sorunlar altında yaşadıklarını söyledi.

Özellikle Arakan'daki Müslümanların zor şartlarda yaşadığını anlatan Nasir, "Arakan'dakiler kamplarda yaşamak zorunda. Kampların dışına çıkmaları yasak. Evlenmek için devletten izin almaları lazım. En büyük sorunumuz, bize vatandaşlık verilmemesi. Müslüman nüfusun sadece yüzde 40'ının kimlik kartı var. Onların da Myanmarlı olduğunu kabul etmiyorlar." dedi. -AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.