Müzakerelere devam etmeye yeşil ışık

Müzakerelere devam etmeye yeşil ışık

İsrail ile Filistinli gruplar arasında kalıcı ateşkes sağlanması için taraflara bağlı heyetlerin, müzakerelere devam etmeye yeşil ışık yaktığı bildirildi.

Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen görüşmelere katılan Filistin heyeti üyesi İslami Cihad Hareketi liderlerinden Halid el-Batş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Mısır tarafından müzakerelerin devam etmesi için resmi bir davet gelirse, Filistin direnişinin taleplerine ulaşmasını sağlamak amacıyla heyetimizin tekrar masaya oturmasında bir sakınca yok" dedi.
 
Müzakereler konusunda sarf edilen uluslararası çabalara dair Batş, "Gazze'ye saldırıların durması için Arap ülkeleri ve İslam dünyasının sarf ettiği bölgesel çabalara köstek olmayacağız. Birleşmiş Milletler'in (BM) çabalarının ise Filistin direnişinin haklarına dokunmadan özgürlük hakkımızı dikkate alması gerekir" diye konuştu.
 
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Amira Oron, "İsrail, destek verdiği ve saygı duyduğu Mısır'ın çabalarını görmezden gelmeyecek. Mısır, ateşkes için yeniden müzakere masasına çağırırsa İsrail heyeti, ateşkesin garanti edilmesi ve sükunet sağlanması şartıyla kabul eder" ifadelerini kullandı.
 
Oron, "Şu an ateş altında müzakere imkanı yok. Ancak tabii ki sükunet esas alınırsa çağrıya icabet edilir ve İsrail heyeti Kahire'ye döner" diye konuştu.
 
İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Bir ayı aşkın süren saldırılardan sonra Mısır'da yürütülen müzakereler neticesinde varılan geçici ateşkesin son günü 19 Ağustos'ta İsrail ordusu, Gazze’den roket atıldığını iddiası üzerine Gazze’ye yeniden saldırmaya başlamıştı.
 
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise İsrail'in iddialarını yalanlamış, İsrail’in hava saldırılarını "kalıcı ateşkes için yürütülen görüşmeleri erken bitirme çabası" olarak nitelemişti.
 
 Daha sonra İsrail'in, Filistinli gruplar ile kalıcı ateşkesin sağlanması için Mısır'da yürütülen müzakerelere katılan heyetini geri çağırdığı bildirilmiş, Filistin heyeti de müzakerelerin askıya alındığını duyurmuştu.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.