Müteahhitlerin kanunu hazırlanıyor

Müteahhitlerin kanunu hazırlanıyor

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile aldıkları ortak karar gereği Müteahhitlik Hizmet Kanununun hazırlanacağını söyledi.

Kanun ile meslekteki 300 bin müteahhidin 3'te 1'inin ayıklanması amaçlanırken, mahkemede suçlu bulunanlar ve teminat veremeyenler mesleği yapamayacak. Kanun ile mesleki yasaklılık yerine, 'şartları taşıyacaksan belli sıkıntıları göğüsleyeceksen girebilirsin' uygulaması getirilecek. Geçtiğimiz hafta TİMFED'in gerçekleşen 5'inci Olağan Genel Kurulu'nun ardından alınan kararları Yeni Şafak ile paylaşan Tellioğlu, yeni kanun ile ilgili çalışmaya başladıklarını kaydetti.

MÜTEAHHİTLİK YASASI NE GETİRECEK?

Tellioğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin de düzenleme ile ilgili kendilerine büyük destek verdiğini söyledi. Türkiye'de 300 binin üzerinde müteahhitlik yapan kişi bulunduğunu, bunların 3'te birinin meslekle ilgisi olmayan kişilerden oluştuğunu söyleyen Tellioğlu, sektör açısından tarihi bir milat sayılacak yeni düzenlemenin yılsonuna kadar TBMM'ye sunulacağını söyledi. Düzenlemenin sektörün ıslahını, çürük müteahhitlerin ayıklanmasını sağlayacağına işaret eden Tellioğlu, 'Van depremiyle gündeme gelen kentsel dönüşümde 7 milyona yakın çürük binanın işi bilmeyen bu müteahhitlere yeniden inşa ettirilmesini önleyecek' dedi.

Düzce depremi müteahhidi olmayacak

Düzenleme ile müteahhitlikte kazanılmış haklar korunacak. Ancak, faaliyet alanı ile ilgili bu zamana kadar meslekte ağır kusur işlemiş ve mesleki anlamda dolandırıcılık yapanlara artık geçiş olmayacak. 1999 yılında Bolu Düzce'de yaşanan depremde yaptıkları binaları yıkılan müteahhitler artık müteahhitlik yapamayacak. Böylece müteahhitlerin sicili tutulurken, yanlış iş yaptıklarında meslekten men edilecekler. İki kere bir daireyi satan müteahhitten adli sicil kaydı istenecek. Sicili kötü olan bulunmuş müteahhidin mesleğe giriş yasağı olacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.