Mut, zeytin ve zeytinyağında altın yılını yaşıyor

Mut, zeytin ve zeytinyağında altın yılını yaşıyor

Türkiye'de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği Mersin'in Mut ilçesinde bu yıl rekor üretim bekleniyor.

Mut, zeytin ve zeytinyağında altın yılını yaşıyor mut,zeytin,zeytinyağıPaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap

Ege Bölgesi'nde üründe verim ve kalite sorunu yaşanırken, Mut'taki yüksek rekolte beklentisi tüccarın ilçeye ilgisini arttırdı ve ürünler dalında satıldı. Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin yüzde 9’unu tek başına Mut’un karşıladığını, yüksek verim nedeniyle rakamın bu yıl yüzde 10’a yükseleceğini söyledi. Abaş, "Dünyada zeytin hasadının ilk yapıldığı bölge olan Mersin’in Mut ilçesinde iklim şartları nedeniyle haşere ya da zararlı problemi de yaşanmıyor" dedi.

Mut’ta 2002–2003 yıllarında toplam zeytin ağacı varlığı 2 milyon 600’lerde iken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmalar ve teşviklerle bu sayı 2014 yılı sonu itibariyle 10 milyon 500 bin civarına yükseldi.

Bu yıl rekoltenin yüzde 35’inin yağlığa yüzde 65’inin de sofralık olarak değerlendirileceğini tahmin ettiklerini anlatan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, “2015 yılında 20 bin ton zeytinyağı ve 170 bin ton da rekolte beklentimiz var. Bu yıl Ege'de yokluk dönemi yaşarken, Mut'ta varlık dönemi yaşanıyor. Dolayısıyla bu yıl zeytin yılı diyebiliriz" şeklinde konuştu.

ZEYTİN ÜRETİMİ İÇİN EN UYGUN BÖLGE 

Mut ilçesinin Akdeniz bölgesinde Toros dağlarının güney eğiminde yer aldığını, kendine has mikro klima iklimi bulunduğuna dikkat çeken Abaş, "Zeytinciliğin yoğun olduğu tüm dünya ülkeleri arasında turfanda meyvecilikte en erken ürün çıkartan bir ilçe olarak da bunun büyük bir avantajını yaşamaktadır. Toplam tarım arazisi 691 bin dekar olup bunun yaklaşık üçte biri olan 274 bin 500 dekarında zeytin üretimi yapılmaktadır. Yani Mut ilçesinin ekonomik alanda temel taşlarından birisi zeytinciliktir. Tarihsel yapısından beri 1300 yıllık anıt zeytin ağacını da göz önüne aldığımızda zeytin ve zeytinyağı kültürü çok eski yıllardan beri Mut’ta işlenmektedir" dedi.

2003 yılında toplam ağaç varlığı 2 milyon 600’lerde iken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yapmış olduğu çalışmalar ve teşviklerle bu sayının 2014 yılı sonu itibariyle 10 milyon 500 bin civarına çıktığına dikkat çeken İl Müdürü Abaş, “Şu an itibariyle ilçemizdeki bu ağaç varlığının da 4 milyon 600 bin adedi meyve verir çağdadır. Bu meyve verir ağaçlarımızdan da bu yılki beklentimiz rekolte olarak 170 bin ton civarında olacaktır. Yetiştirilen ve üretilen bu zeytinlerimizin yaklaşık yüzde 65 kadarı sofralık olarak değerlendirilmekte geriye kalan yüzde 35’lik kısmı da zeytinyağı sektöründe değerlendirilmektedir” dedi.

TÜCCARLAR ÜRÜNÜ BAHÇEDE ERKENDEN SATIN ALDI 

Mut zeytininin kendine has aroması olduğunu ifade eden Abaş, ülke genelindeki toplam zeytinyağı üretiminin yüzde 9'unu ilçenin karşıladığını, zeytin ağaçları olarak da ülke genelindeki toplam ağacın yüzde 11'ine sahip olduğunu kaydetti. 

Ülkede ağırlıklı olarak zeytinin bulunduğu Ege Bölgesi'ne göre Mut'un ters periyoditede olduğuna dikkat çeken Abaş, “Yani Mut ilçemiz Ege'de ürünün az olduğu yıllarda çok ürün vermektedir. Bunun bütün avantajlarını da ilçemiz kullanmaktadır. Şu an itibariyle 2015 yılında Ege'de ürün azlığı söz konusu olup Mut’ta ise periyodite yaşanmadığından dolayı rekoltenin 170 bin tonlarda olması beklenmektedir. Mut’ta bunun avantajını iyi kullanmaktadır. Bu vesileyle gerek Ege'de iş yapan gerek Güneydoğu ve diğer bölgelerde iş yapan zeytincilik sektöründe çalışan tüccarlar daha bugünden yani Haziran ayı başları ve Temmuz ayı içerisinde gelip Mut ilçesinde kabala tabir ettiğimiz zeytin bahçesindeki meyveyi bahçede satın alma cesaretini göstermektedirler. Bu da Mut için sevindirici bir gelişmedir” diyerek sözlerini tamamladı. 

IHA
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.