Mut, günde 400 ton kayısı ihraç ediyor

Mut, günde 400 ton kayısı ihraç ediyor

55 bin 240 dekar alanda kayısı üretimi yapılan Mersin'in Mut ilçesinden günde 400 ton kayısı ihracatı yapılıyor.

 Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, "Mikro klima özelliğine sahip olan coğrafyamızda kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor" dedi.
Mersin'in Mut ilçesinde günde 400 ton kayısı ihracatı yapılıyor. Erikten sonra altın yılını yaşayan kayısıda bu yıl 20 bin ton ihracattan 30 milyon dolar gelir bekleniyor. Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Levent Abaş, ilçede 55 bin 240 dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını belirtti. Türkiye'nin toplam erkenci sofralık kayısı merkezinin Mut olduğunu söyleyen Abaş, 'Kayısı ihracatının yüzde 60'ını Mut gerçekleştiriyor. Mikro klima özelliğine sahip olan coğrafyamızda kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor. İhracata bu yıl 3 Mayıs'ta başlanmasına rağmen günde 400 ton kayısı ihracat gerçekleşiyor ve bu rakam her gün artıyor. Kayısı Rusya ağırlıklı olmak üzere, Romanya, Ukrayna ve Letonya ülkelerine ihraç ediliyor' dedi.

ÜRETİM HER YIL ARTIYOR

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar ise, Mut'un Türkiye'nin en erkenci turfanda kayısı ve can eriği üretim merkezi olduğunu belirterek, bu yıl erikten sonra kayısıda da altın yılın yaşandığını ifade etti. Üretimin her yıl arttığını vurgulayan Acar, 'Mut çiftçisinin genelde geçim kaynağı kayısı, can eriği, badem, incir, nar ve zeytin. Bunlar arasında en önemli geçim kaynağı ise kayısı. Mut kayısısı Akdeniz Bölgesi'nin en kaliteli kayısısı olduğundan çok tercih ediliyor. Üretilen meyvelerin kalite oranı da çok yüksek olduğundan dolayı satışı kolay' diye konuştu.

30 MİLYON DOLAR GELİR BEKLENİYOR

Şu an 18 ihracatçı firmanın Mut Hali'nde kayısı alımı yaptığını belirten Acar, 'Bu yıl üretici kalite ve verimden memnun. İhracatın ilk kayısı alımı 4 ila 4,5 liradan alıcı buldu. Şu an ise bu rakam 2 ila 2,5 lira arasında değişiyor. Geçen yıllara göre fiyatlar çok iyi. Bu da üreticiyi sevindiriyor. İlçede ağırlıklı olarak Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılıyor. Bugünlerde ihracata giden kayısı fiyatları 2 ila 2,5 TL civarındadır. İç piyasa ise 1,5 ila 2 TL'ye alıcı buluyor. Günde 400 ton kayısı ihracat edilmekte. Sezon sonuna kadar 20 bin ton ihracat ve 30 milyon dolar gelir bekleniyor. Çiftçimiz bu yıl fiyatlardan çok memnun. Çiftçi mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz' şeklinde konuştu.

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.