Musul'u kurtarma operasyonu ertelendi

Musul'u kurtarma operasyonu ertelendi

Musul İl Meclis Başkan Yardımcısı Kaplan "Ramazan sonrası operasyona start verilmesi bekleniyordu. Ancak önce Tikrit, ardından Ramadi operasyonları başlayınca Musul geri planda kaldı" dedi.

Musul İl Meclis Başkan Yardımcısı Nurettin Kaplan, Irak hükümetinin önceliğinin Enbar'ı  DAEŞ'in elinden kurtarmak olduğunu, Musul operasyonunun bir başka bahara ertelendiğini belirtti. 

Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada önce Tikrit, ardından Ramadi harekatının başlatılmasından dolayı ramazan sonrası başlatılması beklenen Musul operasyonunun bir başka bahara kaldığını söyledi. 

Musul operasyonu için hazırlıkların aylar önce başlatıldığını hatırlatan Kaplan, " Musul yakınlarında polis ve askerler için eğitim kampları açıldı. Ramazan sonrası operasyona start verilmesi bekleniyordu. Ancak önce Tikrit, ardından Ramadi operasyonları başlayınca Musul geri planda kaldı" dedi. 

Irak ordusunun tamamının Ramadi için seferber durumda olduğunu dile getiren Kaplan, " Ramadi kurtarılmadan Musul Operasyonu başlamayacaktır. Çünkü Irak ordusu iki ya da üç ayrı bölgede eş zamanlı operasyon yürütecek güçte ve kapasitede değildir. Irak ordusu, eski Irak ordusu değildir.DAEŞ saldırıları karşısında zayıf ve direnişsiz tutum sergilemesinin ardından artık orduya önem verilmiyor" diye konuştu. 

Musul operasyonunda görev alacak Sünni gücün bir bütçesi olmadığını aktaran Kaplan, şunları kaydetti:

"Musul Kampı'nda aylardır eğitim veriliyor ancak bu gücün mali bütçesi hala yok. Harcamaları ve giderleri karşılanmıyor. Bu tablo ile memleket kurtarılamaz. Bunun karşısında güçlü ve Musul'u bir yıldır kontrol eden bir DAEŞ var. Askerlerin maddi ve manevi anlamda oldukça iyi donatılması gerekiyor. Musul Irak'ın ikinci büyük kentidir. Burada güçler arası bir dengesizlik söz konusudur. Musul'u kontrol eden DAEŞ'e karşı, zayıf yapılı bir güç var. Bağdat'ta Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Parlamento Başkanı ile bunları görüştük. Ancak hiçbir icraat yok. Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, Musul Barajı yakınına ve Musul'un güneyine bir askeri güç göndereceğine söz vermişti. Ama hala bu da hayata geçmedi."

Ülkenin Bağdat'tan sonraki ikinci büyük kenti Musul, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 10 Haziran 2014'te DAEŞ'in eline geçmişti. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.