Musullu üniversite öğrencilerinin "eğitim mücadelesi"

Musullu üniversite öğrencilerinin "eğitim mücadelesi"

DEAŞ'ın Musul'u kontrol altına almasının ardından geçici olarak Kerkük Üniversitesine nakledilen öğrenciler, maddi ve manevi anlamda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor.

DEAŞ'ın 10 Haziran 2014'te Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u ele geçirmesinin ardından yaşanan şiddet olayları sebebiyle eğitimlerine zor şartlar altında Kerkük'te devam etmek zorunda kalan üniversite öğrencileri, evlerine dönmenin ümidiyle yaşıyor.

Musul Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı Ahmed Raşidi, DEAŞ'ın kenti ele geçirmesinden sonra yaklaşık 12 bin Musullu öğrencinin, ailelerinden uzakta eğitim ve yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.

Öğrencilerin, Kerkük Üniversitesinde eğitimlerine devam ettiğini söyleyen Raşidi, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun bir nebze de olsa ümitlerini yeşerttiğini dile getirdi.

Musullu öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılara dair Raşidi, "Buradaki gençler, sadece telefon vasıtasıyla kısıtlı bir şekilde aileleriyle görüşebiliyor. Hükümet tarafından aylık 80 dolar civarında her öğrenci için ödenen burs, ekonomik kriz ve DEAŞ ile yürütülen savaştan dolayı ödenmiyor. Ülkenin geleceği gençler karanlık bir süreçten geçiyor ve ivedi bir şekilde destek temin edilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Harçlığını kazanmak için inşaatta çalışıyor

Sınıf Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisi Sermet Mıtar, DEAŞ'ın kenti ele geçirmesinin ardından uyguladığı baskılar sonucu eğitimini sürdürmek amacıyla yaşadığı yeri terk ederek, Kerkük'e geldiğini söyledi.

Mıtar, ailesinden ve hükümetten maddi destek alamadığını belirterek, okul harçlığını çıkarmak için inşaatlarda çalışmak zorunda kaldığını ifade etti. Yurtların da kapasitesinin üstünde öğrenci kabul ettiğini ifade eden Mıtar, "10 kişilik odalarda 20 kişi kalıyor. Pansiyon ve veya ev kirası ödeyemeyen öğrencilerin bir kısmı inşaat ve parklarda kalıyor. Hayırsever kent sakinleri de onlara yemek yardımında bulunuyor." dedi. AA 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.