Musul'da giriş çıkışlara sıkı denetim

Musul'da giriş çıkışlara sıkı denetim

Irak ordusunun terk ettiği Musul'da, kente giriş ve çıkışlar, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının kontrolünde gerçekleştiriliyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) en büyük kenti Erbil merkezinde gündelik yaşam olağan şekilde devam ederken, kentten Musul istikametine doğru 30-40 kilometre gidildiğinde telaşla koşuşturan, elleri tetikte silahlı peşmergelerin ve çok sayıda kontrol noktasının varlığı ile karşı karşıya geliniyor.

Bu güzergahta, daha birkaç gün öncesine kadar Irak askerlerinin nöbet tuttuğu yerlerde peşmergelerin konuşlandığı görülüyor.

Erbil-Musul arasındaki güvenlik noktalarına bin civarında peşmergenin yerleştirildiği ifade ediliyor.

Peşmergeler, Musul'daki IŞİD militanlarından gelebilecek olası bir saldırıya karşı teyakkuzda bekliyor. Musul'a gidiş yönünde birçok binaya yerleştirilen makineli tüfekli peşmergeler göze çarpıyor.

Erbil-Musul yolunda oluşturulan çok sayıda kontrol noktasında, içlerinde Kürt olmayanların bulunduğu araçlar sıkı şekilde aranırken, özellikle genç erkek Arapların, Erbil'e girişine izin verilmiyor. Musul'dan gelen sığınmacılar, çadır kamplara yönlendiriliyor.

Kontrol noktalarında, Türk plakalı TIR'lar ile yanlarına alabildikleri ev eşyalarıyla yola çıkan sığınmacı ailelerin içinde bulunduğu araçların oluşturduğu uzun kuyruklar dikkati çekiyor.

Yol boyunca, IŞİD militanları tarafından yakılarak kullanılmaz hale getirilen birçok askeri araca rastlanırken, peşmergeler tarafından yol kenarlarına iş makineleriyle hendekler açıldığı görülüyor.

IŞİD MİLİTANLARI KUŞ UÇURTMUYOR
Irak ordusuna bağlı birliklerin terk etmesinin ardından Musul'da denetimi ele geçiren IŞİD militanları, kontrol noktalarında kuş uçurtmuyor.

Musul'a giriş ve çıkışları sıkı denetim altında tutan silahlı militanlar da kontrol noktalarında gelen araçlarda detaylı aramalar yapıyor.

Militanlar, özellikle erkelerin bulunduğu araçların geçişine izin vermezken, kadın ve çocukların Musul'a giriş ve çıkışlarında sorun yaratmıyor.

Musul'dan gelenler, IŞİD militanlarının sivil halka yönelik herhangi bir kötü muamelede bulunmadığını kaydediyor.

DİYALA'DA DÜZENLENEN HAVA SALDIRISINDA ONLARCA IŞİD MİLİTANI ÖLDÜ

Irak'ın Diyala vilayetinde düzenlenen hava saldırısında, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanı onlarca kişinin öldüğü bildirdi.

Diyala Emniyet Müdürü Sadık el-Hüseyni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyala'ya bağlı Azim nahiyesinin Nicaba bölgesinde, IŞİD'e yönelik hava saldırısında onlarca militanın öldürüldüğünü söyledi.

Saldırıda 60 aracın imha edildiğini aktaran Hüseyni, silahlı gruplara yönelik, Kerkük sınırına yakın bölgelerdeki hava operasyonlarının devam edeceğini kaydetti.

IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin Irak'ın en büyük kentlerinden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit'in yanı sıra bölgedeki kimi yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

SIĞINMACILARIN ADRESİ, ÇADIR KAMPLAR
Musul'da, önceki günlerde yaşanan olayların ardından Maliki yönetiminin olası bir hava operasyonundan korkarak yaşadıkları yerleri terk ettiklerini belirten Musullular, Erbil'i can simidi olarak gördüklerini söylüyor.

Sığınmacıların bir kısmı daha önce Erbil'deki akrabalarının yanına ya da otellere yerleşirken, kaçışın üçüncü gününde gelenler "Hazır Çadır Kampı"na yönlendiriliyor.

IKBY tarafından oluşturulan ve Birleşmiş Milletler tarafından katkıda bulunulan çadır kamptaki hazırlıklar devam ediyor.

Yaklaşık 100 çadırın bulunduğu kampta, yenilerinin kurulması için yoğun bir çalışma sürdürülüyor.

Sığınmacılara, burada barınma imkanlarının yanı sıra yiyecek ve içecek de sağlanıyor.

Erbil'e yaklaşlık 50 kilometre mesafedeki kampta, yetişkinlerin yanı sıra hayatta kalabilmek için aileleriyle yola düşen çocuklar da bulunuyor. Çocuklar, sıcak hava, toz ve zorlu arazi koşullarına rağmen hayatta kalma mücadelesi veriyor.

"SIĞINMACI SAYISI 300 BİNİ AŞTI"

Irak Kızılay örgütü tarafından, Irak Kürt Bölgesi'ne gelen sığınmacı sayısının 300 bini aştığını bildiriliyor.

Habat Kaymakamı Rızgar Mustafa, sığınmacı sayısının daha da artmasını beklediklerini, kurdukları "Hazır Çadır Kampı"nda sığınmacılara barınma, yeme ve içme imkanlarının yanı sıra sağlık hizmeti de sunduklarını söyledi.

Sığınmacılara IKYB ve Birleşmiş Milletler'in (BM) sağladığı imkanlarla yardımcı olmaya çalıştıklarını belirten Mustafa, bölge hükümetinin 200 bin Musullu sığınmacıyı kabul edecek güce sahip olduğunu kaydetti.

Sığınmacılardan Hida Mata Ciba, ansızın yaşanan silahlı çatışmalardan korktukları için tüm eşyalarını bırakarak evlerini terk ettiklerini anlattı.

Hayatlarını normal şekilde sürdürürken ansızın çok mağdur duruma düştüklerini ifade eden Ciba, çadır kampını kuran ve kendilerine sahip çıkan yetkililere teşekkür etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.