Mustafa: Sağlanan uzlaşı Filistin'in konumunu güçlendirecek

Mustafa: Sağlanan uzlaşı Filistin'in konumunu güçlendirecek

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa, "(Fetih ve Hamas arasındaki mutabakat) Sağlanan uzlaşı şüphesiz Filistin'in konumunu güçlendirecek çok büyük bir etkiye sahip olacak." dedi.

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed MustafaFetih ve Hamas hareketleri arasında yapılan görüşmelerden sonra sağlanan mutabakat ve Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetinin Gazze'de görevi devralması hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Uzlaşma konusunda yaşanan son gelişmeler, şüphesiz oldukça olumlu ve modern tarihimizin karanlık bölümü olan ayrılığın yakında sona ereceği noktasında büyük umut verdi." ifadelerini kullanan Mustafa, uzlaşma konusunda yaşanan bu gelişmelerin Filistin halkı için geçen son on yıl içinde yaşanan en güzel an olduğunu kaydetti.

Mustafa, Batı Şeria ve Gazze arasında uzun süren ayrılıktan sonra farklı Filistinli güç, grup, parti ve hareketler arasında sağlanan milli birlikten daha güzel bir şey olmadığının altını çizerek, "İsrail'in işgalinin yol açtığı tüm zorluklara rağmen bu durum bizim geleceğe yönelik umut duymamızı sağlıyor." diye konuştu.

Hamas ve Fetih hareketleri arasında sağlanan uzlaşmanın hayata geçirilmesi için Gazze halkının son yıllarda maruz kaldığı elektrik kesintileri, abluka ve geçişlerde yaşanan sıkıntıların giderilmesi gerektiğine dikkati çeken Mustafa, "Tüm bunlar salı günü Gazze'de ilk haftalık oturumunu yapan Filistin Ulusal Uzlaşı hükümetinin en üst seviyedeki önceliklerinden olacak." ifadelerini kullandı.

Filistin'de 2006'dan bu yana yapılamayan seçimlerin Fetih ve Hamas arasında uzlaşmanın sağlanmasından sonra gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hakkında Büyükelçi Mustafa, şunları kaydetti:

"Seçimler, ayrılığın sonlandırılması için yapılan girişimlerde sürekli gündeme gelmiş olan bir konu. Bu hem anayasal hem de hukuksal hak. Bu çerçevede, Fetih ve Hamas, başkanlık ve parlamento seçimlerini yapmaya hazır olduklarını belirttiler. Seçim tarihi, gelecek günlerde gerçekleştirilecek oturumlarda belirlenecek. Ancak bu şekilde resmi bir kararnameyle seçim tarihi duyurulabilir."

"Türkiye, Filistin'in dostudur"

Mustafa, Türkiye'nin, Filistin'de milli bir uzlaşının sağlanmasındaki çabalarına ilişkin, "Türkiye, Filistin'in dostudur ve biz bu dostluğa kıymet veriyoruz. Türkiye, Filistin'deki tüm güçler, partiler ve gruplar ile iyi ilişkilere sahip. Türkiye, Filistin'deki ayrılığın sonlandırılması için sürekli çaba sarf etti. Bu sebeple Filistin'deki tüm taraflarla görüşmeler gerçekleştirdi ve çok sayıda seminer, konferans ve toplantı düzenleyerek uzlaşı fikrini destekledi." değerlendirmesinde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Ağustos ayındaki Türkiye ziyaretinde de uzlaşı konusunun görüşüldüğünü anımsatarak, "Bu yüzden, Türkiye yönetimine ve halkına uzlaşının sağlanması konusundaki çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz ve inanıyoruz ki Filistin'de gerçekleşecek uzlaşı Türkiye tarafından oldukça hoş karşılanacak." ifadelerini kullandı.

"Uzlaşı Filistin'in konumunu güçlendirecek"

Filistin'de sağlanacak uzlaşının İsrail ile süren barış sürecine etkileri hakkında Mustafa, "En üst hedefimiz, Filistin halkının özgürlük, bağımsızlık ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması rüyasının gerçekleştirilmesi. Bu amaç için halkımız savaştı, hala barışçıl direnişini ve siyasi mücadelesini sürdürüyor." diye konuştu.

Büyükelçi Mustafa, sürdürülen bu mücadeleyle birçok başarı elde ettiklerinin altını çizerek, "Sağlanan uzlaşı şüphesiz Filistin'in konumunu güçlendirecek çok büyük bir etkiye sahip olacak." dedi.

"ABD'den pratik adımların gelmesini umut ediyoruz"

Mustafa, "(Filistin konusundaki) Yeni ABD yönetiminin girişimlerinin görünüşünün açık olduğunu söyleyemeyiz. Son görüşmelerde daha fazla süre talep ettiler ve bu süre kendilerine verildi. Biz, ABD'den yakında siyasi çözümün önünü açacak pratik adımların gelmesini umut ediyoruz." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.