Mustafa İslamoğlu, “Paralel Kur’an” ve Risale-i Nurlar

Mustafa İslamoğlu’nun merhum Bediüzzaman, Risale-i Nur ve talebeleri için yapmış olduğu malum ve nahoş iftiralar bu sütunlarda tarafımızca kamuoyuna ifşa edilmesinden sonra (Bkz: Mustafa İslamoğlu’nun ‘Risale-i Nurlar Vahiydir’ İftirası, RisaleHaber, 02.12.2014) zat-ı alileri yaklaşık bir hafta sonra Akabe Vakfı sitesinden özür mahiyetinde şöyle yazılı bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı:

“Kur’an’ı Anlama Yöntemi” adlı son eserimizin 342. sayfasında yer alan 99. Dipnotumuzda uzunca Risale-i Nur Külliyatından alıntılar yaptıktan sonra “En sonunda iş risaleleri Kur’an ile eşdeğer vahiy ilan etmeye gelip dayanıyor.” İfadesini kullanarak 25. Söz’den bir alıntı yapmıştık. Kitabın yayınlanmasından kısa bir süre sonra Nurcu gruplar birçok alıntımızdan sadece birisine dayanarak kitabımızdaki tespitlerin tümünün bir iftira olduğunu öne sürdüler. İftira ettiğimizin delili olarak da 25. Söz’de böyle bir ifade geçmediğini belirttiler… Bu eleştiri üzerine ilgili dipnotu tekrar gözden geçirdiğimizde 25. Söz’den iktibas edilen paragrafın kitaba sehven eklendiğini fark ettik. Dolayısıyla adalet gereği söz konusu bölümü 2. Baskıda tashih ederek okuyucumuzla buluşturacağız…” (Bkz: Kıymığı Gösterip Ormanı Saklamayın)

İslamoğlu’nun o alıntıları bizzat Risale-i Nurlardan değil, Risale-i Nur ve Bediüzzaman’ın azılı iki düşmanı olan Yaşar Kutluay ve Sadettin Merdin’den yaptığı intihaller ve aşırmalar olduğunu, bir yazımızda, gözler önüne sermiştik. (Bkz: M.İslamoğlu’nun Harici/Tekfirci Mantığı ve İftirasının Tescili, RisaleHaber, 15.12.2015)

İslamoğlu, özür açıklamasının bütününde bildiğini okumasına, hatta daha da ağır şeyler söylemesine kısacası özrünün kabahatinden büyük olmasına rağmen hakkaniyet ve ilim ahlakı gereği kitabının ikinci baskının çıkmasını bekledik. İkinci baskı çıkınca ilgili dipnotta (99. Dipnot) “En sonunda iş risaleleri Kur’an ile eşdeğer vahiy ilan etmeye gelip dayanıyor” ifadesinin olduğu gibi bırakıldığını, sadece “Risale-i Nur” ibaresinin kaldırılmış olduğunu gördük.

Ancak bir de ne görelim aynı ibare yine aynı malum ve muharref şekliyle kitabın 2. bölümünün 22. dipnotunun son paragrafında olduğu gibi tekrar edilmiş. Hem de “Paralel Kur’an” gibi daha büyük bir iftira kulpu takılarak. Dilerseniz bahse konu dipnotu birlikte okuyalım:

“…Said Nursi, Risalelerini şu sözlerle “Paralel Kur’an” ilan etmiştir: “Kur’an ve Risale-i Nur, arşı azamdan, ismi azamdan ve her ismin azamlık mertebesinden nüzul ile ezel ve ebed ve şu anı ve bütün gaybi alemi ve bütün beşeri ve kevni hadiseleri kuşatan ve tasarrufu altına alan kelimetillahtır ve semavidir.” (25. Söz) Bu tür eserlerin Kur’an’la kıyaslanması sadece yakışıksız değil, aynı zamanda vahiy tasavvurunun yoldan çıkmasıdır” (Bkz: M. İslamoğlu, Kur’an’ı Anlama Yöntemi, s. 113, 22. Dipnot, Denge y. )

Mustafa İslamoğluGörüyorsunuz işte vaziyet aynen böyle. Farkında mısınız? İslamoğlu, hem sehven yapılmıştır dediği halde orijinal ibareyi aslına irca etme zahmetine katlanmıyor, hem ibareyi, bir yerde tashih ettiği halde bir yerde olduğu gibi bırakıyor, hem de iftirasını, yeni bir kulp takarak, milyonlarca nur talebesinin gözlerinin içine baka baka açıkça tekrar ediyor.

Üstelik “Paralel Kur’an” yaftasıyla sanki bazı mercilere mesaj göndererek, daha doğrusu adres göstererek. Öyle ya bir gazeteye verdiği mülakatta ülkenin en büyük sorununun “Paralel Din”, “Paralel Kur’an” sorunu olduğunu söyleyen kendisinden başkası değildi. Bunun bir niyet okuması veya hakaret olduğunu zanneden kardeşlerimizden, İslamoğlu’nun Risale-i Nurlar hakkında dediklerini ve yazdıklarını (özellikle ilgili kitabın 22. ve 99. dipnotlarını) dikkatle okumalarını hassaten istirham ediyoruz.

Hasılı, yanlışını ispat ediyorsun, tashih edileceğini söylüyor ama ortada ne doğru dürüst bir tashih var, ne düzeltme, ne özür dileme. Bildiğini ısrarla okumaya devam ediyor. İlim ahlakından yoksunluğun bu kadarına pes artık

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
43 Yorum