Muson yağmurları Pakistan'ı vurdu

Muson yağmurları Pakistan'ı vurdu

Pakistan'da aşırı yağış taşıyan Muson yağmurları ülkenin Çitral bölgesinde onlarca asma köprüyü yıktığı, bölgede yaşayan 200 bin kişinin de ortaya çıkan sellerden etkilendiği bildirildi.

Muson yağmurlarının başladığı Pakistan'da, aşırı yağışlar ülkenin Çitral bölgesinde onlarca asma köprüyü yıktığı, bölgede yaşayan 200 bin kişinin de sellerden etkilendiği belirtildi.

Ülkenin kuzeybatısındaki Afganistan sınırındaki dağlık bölgesindeki Çitral Vadisi'nde bulunan onlarca köy evi beş gündür süren aşırı yağışların buzul göllerini taşırması nedeniyle sular altında kaldı.
Bölge sakinlerinin önceden tedbir alması nedeniyle can kaybı yaşanmazken, yoğun yağışlar nedeniyle bölgedeki Himalaya ve Hindukuş Dağları silsilesinin uzantılarından hızla eriyen buzullar nehirlerin ve buzul göllerinin taşmasına neden oldu.

Yüksek kesimlere sığınan bölge halkının gıda ve temiz su ihtiyacının karşılanması için Pakistan Ordusu ve Ulusal Afet Koordinasyon Merkezi çalışma başlattı. Çitral bölgesini sınırları içerisinde barındıran Hayber-Pakthunkva Eyaleti Enformasyon Bakanı Müştak Ahmed Gani Peşaver'de gazetecilere yaptığı açıklamada ilk belirlemelere göre 26 köyün etkilediği sellerin 103 evi tamamen 63 evi de kısmi olarak yıktığını ifade etti.

Çitral Vadisi'ne giden Bamboret, Mastuj ve Boni gibi ana yolların yaşanan çökmeler nedeniyle kullanılamaz hale geldiği belirtilirken, Pakistan Ordusu'nun şimdiye kadar 16 ton gıda yardımında bulunduğu ve 100 tonluk yardımında önümüzdeki günlerde dağıtılacağı öğrenildi.
Orduya ait helikopterlerin kurtarma operasyonları ile şimdiye dek 73 kişiyi güvenli bölgeye taşırken, Başbakan Navaz Şerif'de selden etkilenen bölgeleri ziyaret etmek için başkent İslamabad'dan ayrıldı.
Öte yandan ülkenin orta kısımlarındaki Rahim Yar Han bölgesinde de İndus Nehri'nin sularının yükselmesi nedeniyle yaklaşık 100 ailenin evlerini terk etmek zorunda kaldıkları öğrenildi.
Pakistan Metoroloji Ofisi önümüzdeki 3 gün boyunca Çitral bölgesinde aşırı yağışların etkisini sürdüreceğini açıkladı.

Çitral Bölgesi bünyesinde barındırdığı ünlü Kalaş Vadisi ile her yıl çok sayıda turisti kendisine çekiyor. Aynı vadide yaşayan ve Büyük İskender'in soyundan geldiklerine inanılan Kalaş kabilesi de bu bölgede yaşıyor. Her yıl düzenlenen festivallerde bölgeye onlarca turistik gezi düzenleniyor.
Pakistan'da Temmuz ayının sonlarında başlayan ve Eylül ayının ortalarına kadar muson yağmurları etkili oluyor. Bu süre zarfında meydana gelen aşırı ve ani yağışlar nedeniyle ülkenin değişik bölgelerinde sıklıkla seller yaşanıyor.

Geçen yıl Eylül ayı başında bir hafta boyunca hız kesmeden yağan yağmur sonrası ülkenin Pencap Eyaleti'nde meydana gelen sellerde 300'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.