Müslümanların isteklerine daha fazla yer vereceğiz

Müslümanların isteklerine daha fazla yer vereceğiz

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maziere

Almanya´nın yeni Içişleri Bakanı Thomas de Maziere, Islam Konferansı´nın devamı için ilgili Islami teşkilatların görüşünü alacak. Friedrich döneminin hatalarını tekrarlamak istemeyen De Maziere, Müslümanların isteklerine daha fazla yer vereceğini söyledi.

Almanya´nın yeni Federal Içişleri bakanı Thomas de Maziere (CDU), Islami teşkilatlar istediği takdirde Islam Konferansı´nın devam edeceğini söyledi. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine konuşan Bakan de Maziere, Islam Konferansı´nın geçmişteki tartışmalarına da atıfta bulunarak, bunun aynen devam etmesini yararlı bulmadığını dile getirdi. De Maiziere, bu ay içinde Islami teşkilatları görüşmeye davet edeceğini ve görüşlerini alacağını söyledi. Konuşulacak konularla ilgili kendisinin müdahalede bulunmayacağını da söyleyen de Maziere şöyle konuştu: "Islami teşkilatların görüşlerini almak istiyorum. Bu konferansın devamını istiyorlar mı ve burada nelerin konuşulmasını istiyorlar, öğrenmek istiyorum. Bu isteklere göre Islam Konferansı´nın geleceği şekillenecek. Ancak bu olursa yeni ve hedefe yönelik elle tutulur sonuçlar olmasını istiyorum." Bakan de Maziere, Islam Konferansı´nın eğer istenirse adının da değişebileceğini söyledi.

Önceki Cumhurbaşkanı Christian Wulff´un ‘Islam Almanya´ya aittir’ sözüne atıfta bulunan de Maziere, "Eğer böyle bir söz büyük tartışmalara yol açıyorsa ülkede bazı konularda konuşma ihtiyacı olduğu açıktır." dedi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Yeşiller Partisi iç politika sözcüsü Volker Beck ise yeni Içişleri Bakanı´nın sözlerini olumlu karşıladığını söyledi. Beck, "Yeni bakanın selefi gibi hakaretlerde bulunmaması ve tekrar diyaloğu araması olumlu. Konferans mutlaka devam etmeli ve Müslümanların uyum ve eşitlik haklarını sağlama yolunda ilerlemelidir." dedi.

Almanya´da ilk Islam Konferansı önceki Federal Içişleri Bakanı Thomas Schäuble tarafından 2006 yılında düzenlenmişti. Ancak bu konferansa açıkça Müslüman karşıtlığı yapan isimlerin de çağırılması ve burada güvenlik konularının gündeme damgayı vurmaya başlaması konferansı tartışılır hale getirmişti. En son geçen senenin mayıs ayında ise konferansın dönemin Federal Içişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich’in altında, Içişleri Bakanlığı bünyesinde yapılması ve güvenlik konularının öne çıkması gibi eleştiriler yapılmış ve taraflar tartışmalı bir şekilde ayrılmıştı.

Konferansa Islam Konseyi (Islamrat) alınmazken Müslümanlar Merkez Konseyi (Zentralrat) ise katılımdan vazgeçmişti. Müslümanlar, konferansı eşit haklar arayışından saparak Müslümanları güvenlik sorunuymuş gibi gösteren bir platforma dönüştüğü gibi argümanlarla eleştirmişti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.