Müslümanların helal belgeli ürünlere talebi artıyor

Müslümanların helal belgeli ürünlere talebi artıyor

Türk Standartları Enstitüsü(TSE) 9. Helal Belgelendirme Akademik İstişare Kurulu toplantısı Bursa’da yapıldı.

Kervansaray Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıda üniversitelerin çeşitli fakültelerinden çok sayıda öğretim üyesi bir araya geldi. Toplantıya başta Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversiteden alanında uzman akademisyen katıldı. Helal Belgelendirme Akademik İstişare Kurulu Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker’in açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda TSE’nin Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yaparak vermeye başladığı ‘Helal Gıda Sertifikası’na firmaların ilgi duyduğu ve helal ürün pazarının tüm dünyada giderek büyüdüğü belirtildi. Müslüman ülkelerin ithal ettiği ürünlerde ve gerekse Müslüman azınlığın yaşadığı diğer ülkelerde helal belgeli ürünlere Müslümanların talebinin oldukça fazla olduğuna dikkat çekildi.
 
İki gün soren toplantının ilk gününde ‘Gliserinin gıda ve kozmetik sanayinde helal belgelendirmesi, helal kesim usul ve esasları, Avrupa helal gıda standardının oluşturulmasında ülke görüşlerinin değerlendirilmesi’ gibi konular görüşüldü. 2. günde ise Banvit AŞ’nin Bandırma’da bulunan kesimhanesi ziyaret edildi.
 
TSE, 14 Temmuz 2011 tarihinden bu yana İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) tarafından yayımlanan Helal Gıda Standartları’na göre Helal Gıda Belgelendirmesi yapıyor. TSE’nin gıda ile sınırlı olmayan bu belgelendirme faaliyeti, ‘Helal hizmet yeri’ ve ‘Helal kozmetik’ belgelendirmelerini de kapsıyor. Helal belgeli ürünler gıdadan, kozmetiğe kadar uzanan bir ürün ve hizmetler yelpazesini içeriyor. Helal gıda standardı ise ham maddeden başlayarak mamul madde aşamasına kadar bütün proseslerin, ürün bileşiminde bulunan katkılar dahil ambalaj malzemelerinin menşei ve temin biçiminin İslami kriterlere uygunluğunu kapsıyor.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.