Müslümanlara yardım eden doktorları sınır dışı ettiler

Müslümanlara yardım eden doktorları sınır dışı ettiler

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da hükümet, ülkede azınlık durumunda bulunan Arakan Müslümanlarının yaralarını sarmaya çalışan uluslararası yardım örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar’ın ülkeyi terk etmesini istedi.

Ülke basınına konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ye Htut, Paris merkezli grubun ülkedeki izninin dolduğunu ve yenilenmeyeceğini bildirdi. Ülkedeki Arakan Müslümanları Bengalli olarak niteleyen Htut, kararın gerekçesinin “yardım kuruluşunun Bengallileri işe alması ve şeffaflık sorunlarının” olduğu şeklinde savundu. Htut, geçen ay ülkenin kuzeyinde düzenlenen bir saldırıdan da Nobel ödüllü yardım kuruluşunu sorumlu tutarken, “Ülkedeki varlıkları faydadan çok zarar getiren bu örgütle ilgili kesin bir karar almamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. Birleşmiş Milletler (BM), söz konusu saldırıda Arakanlı 40 Müslüman’ın hayatını kaybettiğini açıklarken, hükümet yetkilileri sadece bir polisin öldürüldüğünü iddia etmişti. Üst düzey yetkili, örgütün herhangi bir yardım faaliyeti veya tedavi gerçekleştirmediğini iddia ederek, ülkedeki operasyonlarını durdurma emrinin kendilerine ulaştırıldığını söyledi. Gazetelerin sorunlarına cevap vermeyi reddeden yardım kuruluşunun ülkedeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için resmi makamlarla müzakere ettiği öğrenildi.

Yakın zamanda 50 yıllık askerî yönetimin elinden kurtulan 60 milyonluk ülkede, Müslümanlar nüfusun yalnızca yüzde 4’lük bir kesimini teşkil ediyor. Hükümet ise çoğunluk durumunda olan Budistler tarafından sık sık saldırılara maruz kalan Müslümanların can ve mal güvenliği için yeterince tedbir almaması nedeniyle uluslararası toplum tarafından sık sık eleştirilere maruz kalıyor. 2012 yılının Haziran ayında iki etnik grup arasında patlak veren gerilim sonucunda 280’e yakın Müslüman hayatını kaybetmiş, çoğu Müslüman olmak üzere on binlerce kişi de yurtlarını terk etmek zorunda kalmışlardı. Ayrıca aralarında Budist rahiplerin de bulunduğu eli sopalı gruplar bazı camileri kundaklamıştı. Vahşetin patlak vermesi üzerine Sınır Tanımayan Doktorlar ülkede kurdukları 15 kampla mağdur olan halkın yardımına koşmaya çalışıyordu. Müslüman olmayan nüfusun kontrolündeki hastanelerin nefret suçu ve vahşetle karşı karşıya kalan Arakanlılar için tehlikeli olacağı gerekçesiyle tedaviler kamplara taşınabilen tıbbi malzemeyle ve sınırlı imkânlarla yapılıyordu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.