Müslümanlara müdahale için özel ekip kurdular

Müslümanlara müdahale için özel ekip kurdular

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türkleri 2016 yılı Kurban bayramını Çin’in zulümler ve yeni şantaj ve yeni tehditleri içinde geçirmeye çalışıyor.

Müslüman Uygur asıllı devlet Memurlarına bayram süresince çalıştırıldıkları ve onlara mesai yaptırıldığı belirtildi. Uygur asıllı Devlet memurları görev yaptıkları bölgedeki Mescit ve Merkezi Cami’lerde namaz kılan Müslümanlara nezaret etme ve bilgi toplam ve gerektiğinde müdahale etme ile  görevlendirildikleri açıklandı. Ayrıca,bu Memurların bir bölümünün çalıştıkları devlet dairelerinde Nöbekçi olarak  bırakıldıkları  de bildirildi.
 
Özgür Asya Radyosu muhabirlerinin telefonla ulaştıkları bazı bölge sakinleri Çin’in uygulamaları ile ilgili önemli bilgiler verdi.Radyo’ya konuşan Uygurların ifadeleri şöyle ;
Urumçi’de Bayram’da görevlendirilen bir Müslüman Uygur : Hükümetin emri ile Kurban Bayramı namazında bir cami’de görevlendirildim.Vazifem,Bayram namazı kılan Camaatı izlemek,gözetmek ve hakkında bilgi toplamaktır.Ayrıca,gerektiğinde madahale etme yetkim de vardır. Bayram namazından sonra Uygur Türklerinin geleneksel olarak yerine  getirdikleri kabir ziyaretlerini öğleden sonraya aldım. Namaz çıkışı toplu şekilde kabir ziyaretlerine izin verilmedi.Benim durumumda olan ve Urumçi’de görevli bütün devlet Memurları Bayram namazı için camilerde güvenlik ve istikrar Temini için  görevlendirilmiştir.Camilerde camaat çok  sıkı bir şekilde kontrol ve nezaret edilmektedir.
 
Gulca kenti’nde görevli bir Uygur Memur : Gulca dini işler idaresi Kurban Bayramının Çinlilerin geleneksel Karpuz bayramı ile birlikte kutlanacağını açıkladı. 09 Eylul Cuma günü İmam Cuma hutbesinde bu durumu özellikle açıkladı ve 7 günlük çifte bayram tatilinde Camaatın çok dikkatlı olmalarını güvenlik ve istikrarın korunması ve Milletlerin birlik  ve beraberliğine yönelik  olumsuz tutum,tavır ve eylemlerden uzak durmalarını,bu hususlara çok dikkat etmelerini de özellikle tembihledi.
 
Adını açıklamayan bir diğer Uygur : Hükümet Çinlilerin Karpuz Festivalı ile Müslüman Uygurların kurban bayramı kutlamaları için geçmiş yıllara göre daha sıkı ve ek güvenlik tedbirleri almış bulunur Biz Uygurlar için öncelikli ve önemli mesele güvenli ve huzur içinde bir hayat sürmektir.  Olağanüstü ve sıkı güvenlik önlemleri altında yaşamaya artık,alıştık.Başkaca yapacak bir şeyimiz yok ve kalmadı zaten.
 
Bir diğer Devlet Memuru Uygur : Memurlar ile Öğrencilerin bayram namazı kılmalarının yasaklandığına dair özel bir resmi belge yoktur.Yalnız,devlet Memurları ile öğrencilerin Cuma namazlarına gitmeleri yasaktır.Bu yasak, elbette ki Bayram namazlarını da kapsamaktadır.
 
Uzmanlar, İşgalcı Çin yönetiminin 21,yüzyılda Müslüman Uygur Türklerine uyguladığı bu akıl almaz baskı,zulüm ve inanılmaz yasaklamaların Hitiler Almanyası’nın Yahudilere yaptığı etnik temelli ve ayırımcı uygulamalarının kat kat geçtiğini belirtiyorlar.Ayrıca, antisemitizmin yasaklandığı gibi uluslar arası toplumun harekete geçerek Çin’in bu faşist temelli uygulamalarını de Çin Semitizmi olarak kabuil etmelerini ve bu insanlık dışı uygulamaları de yasaklamaları gerektiğini ifade ediyorlar.

Kaynak:UygurHaberveAraştırmaMerkezi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.