Müslümanlar ve Hristiyanlar tehlike içinde

Müslümanlar ve Hristiyanlar tehlike içinde

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) yaşananları Ruanda'ya benzetti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, 20 yıl önce Ruanda'daki soykırımın benzerinin bugün Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) yaşanma riskinin bulunduğunu belirtti.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun bugün katıldığı Orta Afrika Cumhuriyeti Ulusal Geçiş Konseyi'nde OAC halkını korumak için yeterince bir şey yapılmaması riskiyle karşı karşıyayız diyerek, Orta Afrika Ruanda olmasın, dedi.
 
Afrika'da bulunan BM Genel Sekreteri Ban, OAC Ulusal Geçiş Konseyi'ne hitap etti.
 
Konuşmasında, OAC'ye büyük bir ayaklanmanın olduğu zamanda geldiğini ifade eden Ban, şunları söyledi:
 
'Afrika'nın kalbinde büyük bir kara delik var. Her gün sizin dert ve sorunlarınızı düşünerek uyanıyorum. Her yere, liderlere çabalarını hızlandırmaları için çağrıda bulundum. Bazıları bunun unutulmuş bir kriz olduğunu söylüyorlar. Ben dünyanın bunu unutmamasını sağlamak için buradayım.'
 
Genel Sekreter Ban, ziyaretinde gördüğü manzarayla ilgili olarak, 'Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar açıkta uyuyorlar. Gıda az. Sıtma yayılabilir. Yağışlı sezon, durumu daha da kötü yapacaktır' ifadesini kullandı.
 
Ban, uluslararası toplumun 20 yıl önce Ruanda'da başarısız olduğunu belirterek, 'Bugün, Orta Afrika Cumhuriyeti halkını korumak için yeterince bir şey yapılmaması riskiyle karşı karşıyayız' dedi.
 
Vahşet suçlarının OAC'de işlenmeye devam ettiğini ve 'etnik-dinsel temizlik' kavramının bu ülkede bir gerçeklik olduğunu söyleyen Ban, Müslüman azınlığın büyük çoğunluğunun ülkeyi terk ettiğini bildirdi.
 
Genel Sekreter Ban, Müslümanlar ve Hristiyanların inançları ve kimlikleri yüzünden hayati tehlike içinde olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
'Ülkenin güvenliği, anarşiye teslim olmuştur. İnsanlar linç edilmekte ve başları kesilmektedir. Cinsel şiddet tırmanıyor. Birileri failleri alkışlarken, korkunç eylemler işlenmeye devam ediyor. Tam bir dokunulmazlık, hesap sorulmama durumu var. Bu değişmeli.'
 
- MISCA'nın BM barış operasyonun içine taşınması
 
Bölgeye daha fazla asker ve polisin konuşlandırılması çağrısında bulunduğunu bildiren Ban, Afrika ülkeleri önderliğindeki barış gücünün (MISCA), BM barış operasyonunun içine taşınmasını önerdiğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yakında bu konuda bir karar alacağını umduğunu ifade etti.
 
Ban, BM'nin bu nedenle OAC'ye, daha fazla insan hakkı ihlalinin olmasını önlemek ve suçlulardan hesap sorulmasını sağlamak için bir araştırma komisyonu gönderdiğini belirtti.
 
Açıklamasında, Avrupa Birliği'nin bölgeye güç gönderme kararını desteklediğini söyleyen Ban, 'Ama ben tekrar, uluslararası toplumu, daha hızlı davranmaya ve daha fazlasını yapmaya çağırıyorum' dedi.
 
- Ruanda soykırımının 20. yılı
 
Konuşmasında, OAC'den Ruanda'ya geçeceğini ve buradaki soykırım törenine katılacağını kaydeden Genel Sekreter Ban, 'Liderler olarak Ruanda soykırımının yıl dönümünde, benzer suçların işlenmemesinden emin olunmasını sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır" diye konuştu.
 
Ban ve aralarında ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power'ın da olduğu BMGK heyetinden diplomatlar, OAC'den sonra Ruanda soykırımının 20. yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine katılacak.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.