Müslümanlar Orta Afrika'dan göçe zorlanıyor

Müslümanlar Orta Afrika'dan göçe zorlanıyor

Orta Afrika'da Müslümanlara yönelik şiddet gün geçtikçe artıyor, ülke artık Müslümanlar için yaşanmaz hale geldi, Müslümanlar ölüm veya ülkeden ayrılma arasında seçim yapmak zorunda bırakılıyor

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) Müslüman azınlığa yönelik şiddet had safhalara ulaştı. Sokak ortasında gerçekleşen linçler tüm dünyaya rağmen devam ediyor. Ülkedeki Müslümanlar şimdi de tehcirle karşı karşıya.

Orta Afrika'daki Hristiyan çeteler sokak ortasında yakaladıkları Müslümanları vahşice linç etmeye devam ediyorlar. Geçen hafta gerçekleşen iki linç hadisesinden sonra dün akşam saatlerinde de yine iki Müslüman vahşice linç edildi.

Müslümanlar Orta Afrika'da toplam nüfusun 5'te 1'ini oluşturuyor. Ülkede Müslüman varlığına tahammülü olmayan çeteler, OAC'yi Müslümanlar için yaşanmaz bir ülke haline dönüştürdü. Son günlerde Müslümanların ülkeden tamamen çıkarılması konuşulmaya başlandı.

Hristiyan Balaka çetesi son olarak Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'deki büyük Müslüman mahallesi PK 13 ' deki bütün evler yıkmaya ve mahallede yaşayan Müslümanları katletmeye başladı.

Balaka militanları bölgede çekim yapmak isteyen gazetecileri ve muhabirleri 'Artık Müslüman kalmayacak, burası Hristiyan bir ülke olacak' diyerek bölgeden uzaklaştırdı.

İKİ MÜSLÜMAN DAHA LİNÇ EDİLDİ

Uluslararı toplumdan bazı cılız sesler çıkmasına rağmen ülkedeki şiddet olayları hız kesmeden devam diyor. Dün Hristiyan grupların önceki saldırıların intikamını almak amacıyla 2 Müslümanı linç etmesi üzerine, bölgedeki Afrika Barış Gücü (MISCA) askerlerinin kalabalığıa ateş açması sonucu 1 Hristiyan hayatını kaybetti.

MISCA'dan Albay Karangwa Jean Paul yaptığı açıklamada, Hristiyan çetelerin Müslüman halka saldırması üzerine ateş açtıklarını doğruladı. Paul, ''Hristiyan çetelerin masum sivilleri katletmesine göz yummayacağız. Burada hem Müslümanları hem de Hristiyanları korumak için bulunuyoruz. İnsanların gözümüzün önünde öldürülmesine izin veremeyiz" dedi.

Bangui'nin Belediye Başkanı Catherine Samba-Panza'nın geçen ay geçici Devlet Başkanı seçilmesinden sonra Müslümanlara yönelik saldırıların arttığı belirtiliyor. Samba-Panza, Mart 2013'te Selaka güçlerinin darbesiyle iktidara gelen Michel Djotodia'nın yerine gelmişti.
Orta Afrika'da birkaç ay önce yoğunlukla Çadlı Müslümanlara yönelik gerçekleşen linç ve saldırı olayları yayılarak tüm Müslümanları hedef almaya başladı. Ülkedeki güvenliği sağlamak ve sivil halkı şiddetten ve linçten korumak için bulunan barış gücünün varlığı ise neredeyse hissedilmiyor. Sokak ortasında insanlar katlediliyor ve bu vahşeti gerçekleştirenler daha sonra hiçbirşey olmamış gibi olay yerinden uzaklaşıyor.

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.