Müslümanlar öldürüldüğünde insan hakları unutuluyor

Müslümanlar öldürüldüğünde insan hakları unutuluyor

Pakistan Meclis Başkanı Sadık: "Keşmir'de olduğu gibi diğer ülkelerde de binlerce Müslüman öldürüldüğünde uluslararası toplum insan haklarını unutuyor."

Pakistan Meclis Başkanı Serdar Ayaz Sadık, Birleşmiş Milletler'in (BM) Keşmir konusunda aldığı kararları uygulamada ve sorumluluklarını yerine getirmede başarısız olduğunu belirterek “Müslümanlar dünyanın birçok yerinde orantısızca öldürüldü. Keşmir'de olduğu gibi diğer ülkelerde de binlerce Müslüman öldürüldüğünde uluslararası toplum insan haklarını unutuyor ve bu konuda konuşmak bile istemiyor." dedi.

Sadık, AA muhabirinin ikili ilişkiler, bölgesel ve gündemdeki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye-Pakistan ilişkilerini "hiçbir gerekçeye dayanmayan, hiçbir gündemi olmayan, gerçek bir sadık arkadaşlık ilişkisi" şeklinde nitelendiren Sadık, “Hiçbir kelime, bu iki ülke arasında on yıllardır var olan şahane ilişkiyi tanımlayamaz. Ve inşallah bu ilişkinin seviyesini ilave çabalarla daha önce hiç görülmediği kadar yüksek düzeylere çıkaracağız.” diye konuştu.

"Bu konuda bir karara ihtiyacımız var"

Keşmir konusunda Türkiye’nin daima Pakistan’ın yanında olduğunun altını çizen Sadık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan’ı ziyareti sırasında parlamentoda yapılan ortak oturumda bu davanın Birleşmiş Milletler’in (BM) kararı doğrultusunda ve mümkün olduğunca en kısa sürede çözümü konusundaki bağlılığını teyit ettiğini hatırlattı.

Keşmir’de yaşananlara ilişkin de bilgi veren Sadık, Hindistan güvenlik güçlerinin sadece bağımsızlık değil aynı zamanda referandum da isteyen protestocuları durdurmak için ateş açtığını, çok sayıda genç kız ve erkeğin vurulduğunu anlattı. BM’nin bu konuda aldığı kararları uygulamada ve sorumluluklarını yerine getirmede başarısız olduğuna işaret eden Sadık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, uzun zamandır göz önünde olan bir sorun. Yüz binden fazla kişi hayatını kaybetti, toplu mezarlar bulundu. Bu konuda bir karara ihtiyacımız var. Müslümanlar dünyanın birçok yerinde orantısızca öldürüldü. Keşmir'de olduğu gibi diğer ülkelerde de binlerce Müslüman öldürüldüğünde uluslararası toplum insan haklarını unutuyor ve bu konuda konuşmak bile istemiyor."

"Davayı takip etmesi için başsavcı görevlendirildi"

Türkiye'de 15 Temmuz'daki darbe girişiminin sorumlusu olan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Pakistan'daki yapılanmasına ilişkin de bilgi veren Sadık, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in bu konuya ciddi şekilde odaklandığını, bu çerçevede 108 öğretmenden 45’inin ülkeden ayrıldığını ve geriye kalanların da ayrılmakta olduğunu bildirdi. Pakistan yargısının şimdilik FETÖ'yle bağlantılı okullarda çalışan öğretmenleri ülkeden zorla çıkarma konusunda yürütmenin durdurulması kararı aldığını hatırlatan Sadık, “Başbakan, başsavcıyı bu konuyla ilgilenmesi, bu kişiler gidene ve bu örgüt Türk hükümetine teslim edilene kadar davayı takip etmesi için görevlendirdi." dedi.

Sadık, AA muhabirinin "FETÖ Pakistan için de bir tehdit mi" sorusuna "Artık değil. Eğer Pakistan'a gizlice sızıyor olsalardı, bunun farkına varmazdık. Ve şimdi Türk hükümetinin isteklerine saygı duyduğumuz için bu istek doğrultusunda (bu okullardaki) öğretmenlerden ayrılmalarını istedik ve söz konusu okullar bir vakfa teslim edildi." yanıtını verdi.

"Türkiye'nin suçu ilerleyen bir ülke olması"

Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinde yaşadığı sorunlara da değinen Sadık, şunları söyledi:

“Referandum konusu Türkiye’nin iç meselesidir. Hiç kimsenin bir ülkenin içişlerine karışmasına izin verilmemeli. Türkiye’nin suçu ilerleyen bir ülke olması. Pakistan ve Türkiye aynı durumlarda. Ekonomik olarak gün geçtikçe güçleniyoruz, yönetimlerimiz iyi, teröre karşı mücadele ediyoruz ancak sorun Müslüman olmamızda. Birçok ülke için bunu hazmetmek zor.

Pakistan’da da durum böyle. Nükleer silaha sahip Müslüman bir devlet, ilerliyor, terörle mücadele ediyor ve dünyanın pek çok ülkesinin hoşlanmadığı şekilde başarıya ulaşıyor. Bu nedenle bir Müslüman ülkenin başarısı, ekonomik olarak güçlülüğü, birçok ülke için hazmetmesi zor bir durum. Ancak gerek Türkiye gerek Pakistan halkı olarak, bizler dirençli insanlarız. Odaklandık, dirençliyiz, başarılıyız ve inşallah da uzun vadede başarılı olacağız.”

"Afganistan'da istikrar istiyoruz"

Pakistan Meclis Başkanı Sadık, Başbakan Navaz Şerif'in ülkede son dönemde artan terör saldırılarının Afganistan'da faaliyet gösteren terör örgütlerinden kaynaklandığı gerekçesiyle şubat ortasından bu yana kapalı tuttuğu iki sınır kapısının yeniden açılması yönünde verdiği talimatı da değerlendirdi.

Torkham ve Çeman kapılarının yeniden açılmasının her iki ülke için de iyi olacağını dile getiren Sadık, Afganistan’ın egemenliğine saygı duyduklarını ve bu ülkede istikrar istediklerini kaydetti. Sadık, istikrar olmaması halinde bunun İran, Türkiye ve komşu ülkelere de yayılacağına dikkati çekti.

Navaz Şerif, sınırın yeniden açılmasını “iyi niyet göstergesi” olarak nitelemiş ve söz konusu kararı almasında Afganistan ile Pakistan arasındaki ortak kültürel ve dini değerler ile sınırın kapalı kalmasından kaynaklanan ekonomik kayıpların etkili olduğunu ifade etmişti.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.