Müslümanlar kıtlık ve soykırım ile karşı karşıya

Müslümanlar kıtlık ve soykırım ile karşı karşıya

Almanya'ya gelen İslam Konseyi Başkanı Layama: "Ülkede kıtlık ve soykırım tehlikesi var" Piskoposlar Konferansı Başkanı Nzapalainga: "Orta Afrika Cumhuriyet'indeki şiddet olaylarının dini ihtilaftan kaynaklanmıyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nden bazı görüşmeler yapmak üzere Almanya'ya gelen din adamları arasında yer alan İslam Konseyi Başkanı Omar Kobine Layama, ülkesinde kıtlık ve soykırım tehlikesi olduğunu söyledi.

Layama, Orta Afrika Cumhuriyeti Piskoposlar Konferansı Başkanı Dieudonne Nzapalainga ve  Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı Nicolas Guerekoyame Gbangou, Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde düzenledikleri toplantıda ülkelerinde yaşananları anlattı.

Müslüman dini lider Layama barış için yola çıktıklarını belirterek, uluslararası toplumu harekete geçirmek için Almanya'ya geldiklerini söyledi.

Ülkelerinde insanların birbirleriyle uzlaşmasına katkı sağlamak istediklerini belirten Layama, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde siyasetin toplumda derin bir ayrışmaya neden olduğunu, yapacakları projelerle halkın yeniden uzlaşmasını sağlamak istediklerini kaydetti.

Layama, halkın sesinin duyulması gerektiğini belirterek, bunu sadece Alman hükümetinin değil, Alman halkının da duyması gerektiğini kaydetti.

"Ülkede kıtlık ve soykırım tehlikesi var" diyen Layama, çiftçilerin, yaşanan olaylardan korktuğundan dolayı ekin yapmadıklarına dikkati çekti.

Nzapalainga da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde barışın sağlanması için BM gücüne ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Ülkelerinde güvenliğin yeniden tesis edilmesini istediklerini belirten Nzapalainga, bunun için Avrupalı hükümetler ile ABD hükümetine, BM güvenlik güçlerinin Ortaya Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilmesi gerektiğini anlattıklarını kaydetti.

Nzapalainga, "Orta Afrika Cumhuriyet'indeki şiddet olaylarının dini ihtilaftan kaynaklanmıyor. İnançlı insanlar siyasi amaçlar için kullanılıyor" dedi.

- Şiddetin sorumlularının cezalandırılması talebi

Başkent Bangui'nin dışında devlet düzeninin önemli ölçüde yıkıldığını ifade eden Nzapalainga, barışın tesis edilmesi için şiddet uygulayanların hesaba çekilmesini istedi.

Halka gerçeklerin anlatılması ve adaletin sağlanması gerektiğini ifade eden Nzapalainga, yapılanların cezasız kalması durumunda  insanlarda nefretin kalıcı olacağına dikkati çekti.

"Almanya lojistik ve maddi yardım yapabilir"

Protestan Kilisesi'nin temsilcisi Gbangou da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde güvenliği sağlayacak polis ve askerin bulunmadığına işaret ederek, devletin memurlara maaş ödemediği için devlet dairelerinin de işlemediğini belirtti.

Avrupa'nın önemli gücü Almanya'nın Fransa ve ABD ile Orta Afrika Cumhuriyet'inde istikrar ve barışın yeniden tahsis edilmesine katkı sağlayabileceğini ifade eden Gbangou, Almanya'nın lojistik ve maddi yardım yapabileceğini kaydetti.

Gbangou, Ab'nin1000 askerini Orta Afrika'ya gönderilmesini memnuniyetle karşıladığını belirterek, daha önce 500 askerin gönderilmesinin söz konusu olduğunu, bu sayının artırılmasını olumlu bulduğunu belirtti.

Dini liderler, Almanya ziyareti kapsamında Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkilileriyle de görüşme yapacaklar.

Halen özellikle Müslümanlara yönelik katliamların devam ettiği Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yüzlerce kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce kişi de yaşadığı toprakları terketmek zorunda kaldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.