Müslümanlar Fransızların tepkisizliğine öfkeli

Müslümanlar Fransızların tepkisizliğine öfkeli

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslümanlar, Fransız askerlerinin, çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu ''anti-balaka'' milislerinin vahşetine tepkisiz kalmasını kınadı.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de kalan Müslümanlar, Fransız askerlerinin, çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu ''anti-balaka'' milislerinin vahşetine tepkisiz kalmasını kınadı.

Bangui'de Müslümanların yaşadığı PK5 mahallesindeki sokaklarda siviller, pankartlara ve duvarlara yazdıkları sloganlarda Fransız askerlerini ''anti-balakaların'' tarafını tutmakla suçladı.

Müslümanlar, ''Fransa'ya hayır'', ''Fransa'nın adaletsizliğine hayır'' sloganlarıyla Fransız askerlerine öfkelerini dile getirdi.

İsmail adlı Müslüman, AA muhabirine açıklamasında, ''Fransızların barış getirmek için buraya geldiği sanılıyordu ancak para aldıkları için buradalar. Herkesi silahsızlandıracaklarını söylediler ancak bir Müslümanı silahsızlandırdıklarında ''anti-balakalar'', Sangaris güçleri burada olsa bile, geldiler, yaktılar ve öldürdüler'' dedi.

''Anti-balakaların'' mağazasını yaktıktan sonra işsiz kalan Salih adlı bir tüccar da, ''Bugün Müslümansanız ve bıçağınız varsa Sangarisler, silahlarını size doğrultuyor, bu sırada anti-balakalar Müslümanların etlerini lime lime ediyor. Sangarisler herşeyi görüyor ancak tepki vermiyor. Daha önce bir düşmanımız vardı, şimdiyse iki'' ifadesini kullandı.

''Anti-balaka'' yerel dilde "kılıç veya pala karşıtı" anlamına geliyor. Grubun, Müslüman isyancıların oluşturduğu Seleka koalisyonunun saldırılarına karşı, yaşadıkları bölgeyi ve insanlarını korumak amacıyla ortaya çıktığı iddia ediliyor.

Kamerunlular için hava köprüsü

Bu arada, Kamerun Devlet Başkanı Paul Biya'nın hava köprüsü kurulması yönündeki kararıyla, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Kamerunluların ülkesine dönebilmesi için dün iki uçak seferi düzenlendi.

Kamerun Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, kriz nedeniyle Orta Afrika Cumhuriyeti'nden ayrılmak isteyen Kamerunlular için düzenlenen seferlerin devam edeceği belirtildi.

Ülkesine dönen Kamerunluların sayısının belirtilmediği açıklamada dünkü seferlerin ulusal havayolu şirketi ve bir askeri uçakla yapıldığı vurgulandı.

Ülkesine döndüklerinde, gidecekleri yerlere ulaşabilmeleri için bu kişilere para yardımı yapıldığı da kaydedildi.

İki ülke arasında aralık ayında da hava köprüsü kurulmuştu. Aralarında Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarının da bulunduğu 2 binden fazla kişi ülkesine dönmüştü.

Hava köprüsü, başkent Bangui'deki Kamerun Büyükelçiliği'ne, Kamerunlu mülteciler için gıda, su ve ilaç getirilmesini de sağlayacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.