Müslümanlar bu ülkede 22 saat oruç tutacak

Müslümanlar bu ülkede 22 saat oruç tutacak

Bu yıl en uzun orucu geçen sene olduğu gibi beyaz gecelerin yaşandığı İskandinavya ülkelerinde bulunan Müslümanlar tutacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın imsakiyesine göre İzlanda’nın kuzeyinde bulunan Reykjavik şehrinde, Ramazan'ın ilk günü 21 saat 50 dakika oruç tutulurken sadece 2 saat 10 dakika yenilip içilebilecek. İsveç'in Kiruna kentinde 21 saat 55 dakika, Norveç'in Tromso kentinde ise 21 saat 51 dakika oruç tutulacak.
 
Türkiye'de yaklaşık 17 saat oruç tutulurken, güneşin hemen hemen hiç batmadığı Kuzey Avrupa ülkelerinin azı yerlerinde bu süre 22 saati bulacak. Müslümanların en kısa süre oruç tutacağı yer ise 8 saat 56 dakika ile Arjantin'in Ushuaia şehri.
 
Dünya genelindeki 1,5 milyardan fazla Müslüman, yaşadıkları ülkelere göre birbirinden oldukça farklı sürelerle oruç tutuyor.
 
Stockholm, Helsinki, Oslo ve Kopenhag'da ise Ramazan'ın ilk günü oruç süresi 21 saati bulacak. 
 
Oruç tutma süresi Türkiye'ye göre daha uzun olsa da, serin havadan dolayı, Müslümanların oruçlarını rahat ve zorlanmadan tutması bekleniyor. Zamanın darlığı nedeni ile İsveç'te teravih namazları 8 rekat kıldırılacak. 
 
Özellikle İsveç, Norveç ve Danimarka'da emekli olduktan sonra yaşamaya devam eden gurbetçiler Ramazan ayını Türkiye'de geçirirken, diğer gurbetçilerin büyük bir bölümü de tatilini Ramazan ayına göre ayarlayarak Türkiye'de geçirmeye çalışıyor.
 
Türkiye'ye gitme imkanı bulamayan İskandinavyalı gurbetçilerin en büyük sıkıntısı, iftar geç saatlere denk geldiği için davetlere icabet edememek. İftarla imsak arasının sadece 2-3 saat olması sebebiyle Müslümanlar iftarı genelde evlerinde yapmayı tercih ediyor.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum