Müslümanlar, 33 yılın en uzun orucunu tuttu

Müslümanlar, 33 yılın en uzun orucunu tuttu

Kuzey yarım küredeki Müslümanlar, 33 yılın en uzun orucunu dün tuttu

Zira Ramazan ayı, kuzey yarım küredeki yılın en uzun günü olan 21 Haziran'ı da içeriyor. Kuzey yarım kürede 21 Haziran'dan itibaren oruç süreleri gün be gün kısalacak, güney yarım kürede ise uzayacak.

Türkiye'de de vatandaşlar bugün 33 yılın en uzun orucu için sahura kalktı. Sinop'taki vatandaşlar 17 saat 38 dakika ile en uzun orucu, 16 saat 39 dakika ile Hatay'daki vatandaşlar ise en kısa orucu tutacak.

Kuzey kutbuna daha yakın İzlanda, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde Müslümanlar ortalama 20 saat, güney kutbuna daha yakın olan ülkelerde ise 8 saat açlığa ve susuzluğa sabredecek. Dünya genelinde en uzun oruç bugün yaklaşık 22 saat ile İzlanda'nın Reykjavik kentinde, en kısa oruç ise 8 saat 54 dakika ile Arjantin'in Ushuaia kentinde tutuluyor. Çin'de resmî rakamlara göre 23 milyon Müslüman 17 saatini, Filipinler ve Tayvan'dakiler ise 14,5 saatini oruçlu geçirecek.

Rusya da yine en uzun süre oruç tutacaklardan. Başkent Moskova'da Müslümanlar iftarı açmak için 20,5 saat, beyaz geceleriyle ünlü St. Petersburg şehrinde de yaklaşık 21,5 saat bekleyecek. ABD'nin Alaska eyaletinde 20 saate yakın oruç tutulurken, iftar ile imsak arasında zaman yaklaşık 3,5 saat olacak. Gurbetçilerin yoğun olduğu Almanya'nın başkenti Berlin'de ve İngiltere'nin başkenti Londra'da yaklaşık 18 saat, Fransa'nın başkenti Paris'te de yaklaşık 17 saat oruç tutuluyor.

Güney Afrika'daki Müslümanlar 12 saat, Mısır'dakiler ise 15 saat iftarı açmak için bekleyecek. Fildişi Sahili ve Nijerya'da da sahur ile iftar arası yaklaşık 14 saati buluyor. Pakistan'da vatandaşlar yaklaşık 16 saat oruç tutarken, Afganistan'da bu süre 17 saate yaklaşıyor.

Cihan

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.