Müslüman toplum artık Avrupa'ya aittir

Müslüman toplum artık Avrupa'ya aittir

DİTİB Dış İlişkiler Başkanı Altuğ, Almanya'daki başörtüsü kararına ilişkin, "Bu karar Müslümanları toplumdan dışlayan ve başka alanlarda da dışlamalara sebep olan bir hatadan dönüldüğünü gösteriyor" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Birliği (DİTİB) Dış İlişkiler Başkanı Zekeriya Altuğ, Alman Federal Anayasa Mahkemesi'nin "genel başörtüsü yasağını" anayasaya aykırı bulmasına ilişkin, "Bu karar mağduriyetlere yol açan, Müslümanları toplumdan dışlayan ve başka alanlarda da dışlamalara sebep olan bir hatadan dönüldüğünü gösteriyor" dedi. 

Altuğ AA'ya yaptığı açıklamada, kararın "olumlu bir adım" olduğunu ve kararın içeriğinde başörtüsü ile ilgili "genel bir tehlikeden bahsedilemeyeceğinin" güzel bir tespit olduğunu belirtti.

Zekeriya Altuğ, "Bu karar mağduriyetlere yol açan, Müslümanları toplumdan dışlayan ve başka alanlarda da dışlamalara sebep olan bir hatadan dönüldüğünü gösteriyor" ifadelerini kullandı. 

Karar içerisinde bulunan "somut tehlikeler" ifadesinin arzu edilen ortamın henüz oluşmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Altuğ, "Kanun koyucu bu tip durumlarda herhangi bir yoruma sebebiyet vermeden kanun yapmalıdır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin "somut tehlikeden" bahsederken "bu sınırlamaları gerektirir" demediğini belirten Altuğ, böyle durumlarda mahkemenin "sınırlandırmalar anayasaya aykırı olmayabilir" dediğine işaret etti.

"Top şimdi siyasette"

Zekeriya Altuğ kararda yer alan "somut tehlikeler" ifadesinin oluşturabileceği sorunlara ilişkin ise, şöyle konuştu:

"Pratikte sorun oluşturmayacağını varsayıyoruz. Çünkü kararda bunun nasıl olacağına dair net ifadeler net kriterler getirilmiş. Mesela sadece şekil değil bunun eyleme dönüşmesi, bir defa değil defaatle olması gerektiğine dair vurgular var. Bu belki sorun olmasa bile yine de böyle bir terimin kullanılmış olması henüz başörtüsünün toplumun doğal bir parçası olmasından uzak olduğunu gösteriyor. Mahkeme maalesef burada beklentilerin gerisinde kalmıştır."

Altuğ, "Ancak burada top şimdi siyasettedir. Bu eksikliği gidermek de siyasetin görevi. Eyalet hükümetleri çok net bir şekilde başörtüsünü sınırlayan kanunları şartsız bir şekilde kaldırarak toplumsal barış ve huzur ortamına katkı yapmalılar. Alman toplumu da buna hazır" dedi.

"Karar net ve anlaşılır verilmeliydi"

Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik de, "Birilerini küstürmemek adına yapılıyor. Bu kararın, net anlaşılır vaziyette verilmesi lazım. İnsanların önünü görmesi lazım" dedi. 

Çelik, Almanya ve Avrupa'da milyonlarca Müslümanın yaşadığına dikkati çekerek, "Toplumu germenin bir anlamı yok. Bu tür kararların açık ve net olması lazım. Müslüman toplum artık Avrupa'nın, örneğin Almanya'nın ve Fransa'nın bir parçası oldu. Dolayısıyla bu toplum buraya aittir" ifadelerini kullandı. 

Süleyman Çelik, Müslümanların dini vazifelerini yerine getirmeleri için uygun çerçeve oluşturulması gerektiğini de belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum