Müslüman tatilciler en çok bu ülkelere gitti

Müslüman tatilciler en çok bu ülkelere gitti

MasterCard ve CrescentRating Müslüman ülkelerdeki turistlerin seyahat tercihlerini araştıran yıllık raporu yayımladı.

Müslüman turist segmentinin küresel turizmde giderek artan ağırlığına vurgu yapan “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporunda 40 şehir birçok kriter açısından değerlendirildi. Araştırmaya göre Malezya ve Türkiye Müslüman tatilciler için en çok tercih edilen ülkeler.

MasterCard ve CrescentRating’in 2011 yılından beri hazırladığı “Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi” raporu 2015 yılı için yayımlandı. Altı yıldır birinciliği diğer ülkelere kaptırmayan Malezya’nın ardından Müslümanların en çok tercih ettiği ülke yine Türkiye oldu.

Rapordaki verilere göre, Müslüman nüfus 2030 yılında toplam dünya nüfusunun dörtte birinden fazlasını oluşturacak. Müslüman nüfusunun büyük bir çoğunluğu, Endonezya, Malezya, Türkiye ve Körfez ülkeleri gibi en hızlı büyüyen ekonomilerde bulunuyor. Tüm dünya ekonomisi için önemli bir müşteri haline gelen Müslümanlar birçok endüstri için odak segmente dönüşmüş durumda. 

Müslümanların Seyahat Tercihleri Endeksi’ne göre 2014 yılında Müslüman turizm segmenti 145 milyar dolarlık bir ekonomi yarattı. Global seyahat ekonomisinin %10’una karşılık gelen bu miktarı sayıları 108 milyona ulaşan Müslüman tatilciler karşıladı. Rapordaki verilere göre mevcut büyüme hızıyla 2020’de tatil için seyahate çıkan Müslümanların sayısı 150 milyona ulaşacak. 2020’de Müslümanlar 200 milyar dolarlık bir turizm ekonomisini mümkün kılarak pazarın %11’ini ortaya çıkaracak. Bu veriler ışığında Müslümanlara yönelik hizmetlerin, turizm sektörünün en hızlı büyüyen segmentleri arasında yer alacağı hesaplanıyor.

Müslümanların birinci tercihi Malezya ve Türkiye

MasterCard’ın raporuna göre 2015 yılında Malezya, Müslümanların seyahatte en çok tercih ettiği ülke oldu. Araştırmanın altıncı yılında, Malezya yine birinci ülke konumunu korudu. İkinci sırada ise Türkiye bulunuyor. Üçüncülüğü ise Birleşik Arap Emirlikleri takip etti. İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan ülkeler arasındaki değerlendirmede ise birinci sırayı Singapur, ikinci sırayı Tayland aldı. Üçüncü sırada ise Birleşik Krallık yer alıyor. 

Müslümanların şehir tercihlerinde İstanbul ve Antalya ön planda

MasterCard’ın raporunda 40 ana uluslararası şehir yer alırken, 79,5'lik skoru ile Dubai listede ilk sırada bulunuyor. 2015 raporuna göre genel Müslüman seyahatinde bir numaralı destinasyon olarak sıralanan Malezya, 73,3'lük skorla başkenti Kuala Lumpur ile ikinci sırada yer alıyor. Bunu, 71,6 puan ile bir başka Asya-Pasifik destinasyonu olan Singapur takip ediyor. İstanbul (64,2) ve Antalya (61,2) ise 5 ve 6. sırada bulunuyor. 

Rapor sonuçlarının en çarpıcı yönüyse Singapur ve Londra olmak üzere İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan destinasyonların ilk 5 arasında yer alması. Bu, Müslüman turistlerin artık daha maceraperest olduğunu ve farklı destinasyonlarda yeni alışveriş ve yemek deneyimlerini hoş karşıladıklarını gösteriyor. Bu nedenle, İslam İşbirliği Konferansı üyesi ülkelerin Müslüman dostu ortam nedeniyle bir avantaja sahip olsa da, bunun dışında kalan destinasyonlar da bu segmentin ihtiyaçlarını proaktif bir şekilde karşılayarak başarılı bir rekabet sergileyebiliyor.

Haberler

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.