Müslüman olduğumuz için evimizden kovulduk

Müslüman olduğumuz için evimizden kovulduk

Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'den kaçarak Çad'ın başkenti N'Djamena'ya gelen mülteciler, sığındıkları Gaui kampında yaşamlarını zor şartlar altında sürdürüyor.

Büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan kampta yaklaşık 700 çadır bulunuyor ve çadırlarda ortalama 10 kişi yaşıyor. Mülteciler, 'Müslüman olduğumuz için evimizden, yurdumuzdan kovulduk' diyerek, yaşadıkları dramı anlatıyorlar.

N'Djamena'ya 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve Çad'ın 5. büyük mülteci kampı olan Gaui, kent merkezine en yakın kamp olarak yer alıyor. Kamptaki mültecilerin yüzde 80'ini Bangui'den, yüzde 20'sini ise Libya, Sudan, Nijer ve diğer komşu ülkelerden gelenler oluşturuyor.

Zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren mülteciler, günlük yemek ihtiyaçlarını yapılan yardımlarla sağlıyor. Mülteciler, banyo ve içme suyu ihtiyaçlarını ise su kuyularından temin ediyor.

Telden arabaları ve kendi imkanlarıyla yaptıkları oyuncaklarıyla vakit geçiren çocukların büyük çoğunluğu yetimlerden oluşuyor.

Mültecilerden Hadce Fatime Abdullah, Bangui'deki savaştan kaçarak Çad'ın güneyine geldiklerini ve burada 1,5 ay kaldıktan sonra kampa yerleştirildiklerini söyledi.

Abdullah, 'Biz savaştan kaçarak buraya geldik. Müslüman olduğumuz için evimizden, yurdumuzdan kovulduk. Çad'ın Cumhurbaşkanı'na teşekkür ediyoruz. Bizi orada yalnız bırakmadı ve sahip çıktı. Kampta oldukça sıkıntılı günler geçiriyoruz. Türklerin yaptığı yardımlar ihtiyaçlarımızı gidermemizi sağlıyor. Allah sizlerden razı olsun' diye konuştu.

Ahmed Mohammed Seyit ise savaş sırasında Çad askerlerini göndererek kendilerini kurtaran Çad Cumhurbaşkanı'na müteşekkir olduklarını vurgulayarak, 'Bangui'den çıkamamış, mahsur kalmıştık. Akrabalarımızı ve malımızı kaybettik ama zihnimizi kaybetmedik. Önceki yaşamımıza dönmek istiyoruz. Ticaret, tarım ve diğer pek çok şeyi yapabiliriz. Her zaman yardım beklemek zor. Yardım edenler bize bir şeyler öğretsinler. Hayatımızı çalışarak kazanmamız gerekiyor' ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.