Müslüman Kosova'da ezan sesi kısıtlandı!

Müslüman Kosova'da ezan sesi kısıtlandı!

Kosova Meclisi, 30'a karşı 36 oyla Ses Kirliği Yasa Tasarısı'nı kabul etti; kabul edilen yasayla ezan sesine de kısıtlama getiriliyor

Kosova Meclisi tarafından geçen hafta kabul edilen "kilise çanı ve ezan sesinin kısılmasına" yönelik yasa,  ülkede tartışmalara neden oldu.

Kosova Meclisi, geçen hafta ana muhalefet partisi Kosova Demokratik Birliği (LDK) ile diğer azınlık topluluklarından 30 milletvekilinin karşı çıkmasına rağmen, Başbakan Haşim Taçi'nin genel başkanlığını yaptığı Kosova Demokratik Partisi (PDK) ile Vetevendosya Hareketi'nden 38 milletvekilinin desteğiyle "kilise çanı ve ezan sesinin kısılmasını" öngören yasayı kabul etti. Yasaya, Kosova İslami Birliği ve çeşitli sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.
Kosova İslami Birleşme Hareketi (LIBSA) temsilcileri yaptıkları açıklamada,  söz konusu yasanın "İslam'a karşı bir saldırı" olduğunu savundu.

Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Dardan Gaşi de yasaya tepki gösteren Kosova Müftüsü Naim Ternava ile bir araya geldi. Gaşi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, söz konusu yasanın "ezanın yasaklanması" ile bir ilgisinin olmadığını belirterek, aksine bu yasa ile ibadethanelerin dışarıdaki yüksek seslerden korunacağını vurguladı. Kamuoyunda söz konusu yasanın sadece "ezan ve kilise çanına" yönelik algılandığını ifade eden Gaşi, ancak bu yasanın genel olarak dışarıdaki bar, disko gibi yüksek ses içeren bütün yerlerin ses düzenlenmesini kapsadığını kaydetti.

Naim Ternava ise yasanın yeniden ele alınması gerektiğine işaret ederek, ayrıca dini konularla ilgili düzenlemelerin Kosova İslam Birliği ile ortak şekilde yapılması gerektiğini vurguladı

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.