Müslüman ilim adamı çağın hastalığı obeziteyi 1100 yıl önce çözmüş

Müslüman ilim adamı çağın hastalığı obeziteyi 1100 yıl önce çözmüş

Avrupa'da karanlık çağların hüküm sürdüğü 7. yüzyılda Müslümanlar günümüzün en büyük problemlerinden olan Obezite ve tedavisi ile ilgili çalışmalarını yapmıştı

Ömer Çiftçi'nin haberi:

RİSALEHABER-Avrupa'nın Rönesans öncesi sürdüğü karanlık dönemlerde Müslümanlar pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da çağın ötesinde idi. Bunun bir diğer ispatı Muhammed bin Zekeriya El-Razi ismi ile ortaya çıkıyor. M.S. 841 ile 926 yılları arasında yaşamış olan El-Razi, El-Havi Fit-Tibb adlı eserinde tıp alanında önemli bulgulara imza atıyor.

Modern çağların en büyük sorunlarından biri olan ve insanların çözümü için yeri geldiğinde servet döktüğü obezite ve ortaya çıkardığı sağlık sorunları bu kitapta geniş bir yer tutuyor. El-Razi, kitabında hem dönem bilgileri, hem de kendinden önce gelen Hipokrat, Galen, Oribasius ve Paul Aegina gibi tıp ilminin öncülerinin görüşlerini de tartışıyor.

El-Razi'nin Obezite ilgili en büyük tespiti ise üzüntü ve stres konusunda. Razi, kitabında uzun süren stres ve üzüntünün insanın Obezite'ye karşı vereceği mücadelede kaybedeceği sebepler olduğuna işaret ediyor. El Razi, bu konuda kendinden önce yaşamış tıpçıların görüşlerinin yanlış olduğunu, stres ve üzüntünün obeziteyi tetiklediğini düşünüyor.

Bunların yanında El Razi'nin kitabında diyet, obezite ilacı, farklı egzersizler, masaj, hidroterapi gibi yöntemleri anlatarak obezite tedavisi konusunda önemli bir çığır açıyor.

Muslimheritage'in haberine göre El-Razi'den sonra 1200'lü yıllarda yaşamış olan İbn El Nefis de obeziteye ve getirdiği sorunlara dikkat çekiyor. Meşhur kitabı Al Mujaz Fit-Tibb'da obezite hastalığı olan kişilerin vücut fonksiyonlarında nasıl gerileme yaşayacağını anlatıyor. Obezitenin ileri safhalarda beyinde oluşturacağı problemlerden ve ani ölümlerden de bahseden El Nefis'in kitabı dönem referansları arasında yerini alıyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum