Müslüman avukatlardan Zuckerberg'e: Sözünü tut!

Müslüman avukatlardan Zuckerberg'e: Sözünü tut!

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, dünyayı kasıp kavuran 'veri hırsızlığı' olayları nedeniyle Amerikan Senatosunda ifade vermişti.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Senatoda ifade veren Zuckerberg'e ABD'de sıkça gündem olan 'bir gruba karşı provokasyon amacı güden sayfalar' da soruldu. Facebook'ta özellikle Müslümanlar üzerine yapılan algılar ile insanların kafalarını bulandıran bu gruplar büyük tepki görüyor. ABD'li yetkililer ise bu tür sayfaların ülkedeki Müslümanlara karşı insanları kışkırtmak için bilerek açıldığını düşünüyor.

Zuckerberg, mevzu bahis nefret grupları ile ilgili;  “Facebook'ta nefret gruplarına izin vermiyoruz” dedi ve “Birincil amaçlarının nefret uyandırdığı hissedilen bir grup varsa, onları platformdan yasaklayacağız.” dedi. Zuckerberg'in bu ifadesinin ardından Facebook, ilk iş olarak ünlü İslam düşmanı provokatör Richard Spencer'ı ve onu destekleyen tüm grupları siteden attı.

Müslümanlar elbette bu gelişmeyi olumlu karşıladı. Fakat bunu yeterli görmüyorlar. Zuckerberg'in ABD Senatosundaki sözlerinin arkasında durmasını isteyen Müslüman grupları temsil eden Müslüman Avukatlar; “Geçtiğimiz yılın Aralık ayında, Facebook'a 26 İslam düşmanı grubun bir listesini gönderdik. 24 tanesi hala ayakta" ifadesini verdi.

Facebook'tan bir sözcü ise, Facebook'un Müslüman avukatlar ile iletişim halinde olduğunu, fakat Facebook'un bir sayfa veya grubun amacını anlama sürecinin beklenenden uzun sürebileceğini savundu.

Müslüman avukatları temsil eden Madihha Ahussain, Facebook'un işleri bu kadar yavaştan almasının anlamsızlığından bahsetti. Avukatların sunduğu 26 İslam düşmanı sayfa ve grubun bulunduğu listenin hali hazırda Güney Yoksulluk Hukuku Merkezi'nin Müslüman karşıtı nefret grupları listesinde yer aldığını söyleyen Ahussain, bu oluşumların İslam düşmanlığının ve provokatif amaçlarının su götürmez olduğunu söyledi.

Amerika için ACT adlı Facebook sayfası, İslam düşmanı sayfaların başını çekiyor ve avukatların sunduğu listede yer alıyor. Bu sayfayı 150 binden fazla kişi takip ediyor. Dünyada da pek çok şubesi bulunan sayfa, dünyanın her yerinden Müslümanlar ile ilgili uydurma hikayeler yayınlıyor ve suç hikayeleri anlatıyor.

Finlandiya'da Odin'in Askerleri adlı Facebook sayfası, Avrupa'daki İslam düşmanı sayfaların en büyüğünü oluşturuyor. 2015'te bu grup ABD ve Kanada'da da şubeler açtı.

Motherboard.vice'in haberine göre Zuckerberg’in Kongre'de 'nefret gruplarına izin verilmediğini' söylemesinin ardından bu gibi sayfalar, Ahussain’a ve Müslüman Avukatlara sinir bozucu geliyor. Zuckerberg'in verdiği sözün üzerinden günler geçmesine rağmen bu sayfaların hala yayında olması onlar için tamamen anlamsız. 

Müslüman avukatlara göre Facebook bahaneler ile oyalama taktiği uygulamamalı. Bu sayfaların insanları Müslümanlara karşı kışkırtma amacı taşıdığı uzmanlar tarafından kabul ediliyor.

Müslümanlar için olaylar bu şekilde gerçekleşirken, Facebook ve Mark Zuckerberg'in 'Cambridge analytica'ya milyonlarca hesabın bilgilerini sızdırdığı iddiaları üzerinden bir çok ülkede soruşturmalar yürütülüyor. Facebook'un etrafındaki çember önümüzdeki günlerde daralacak gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.