MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: Şimdi AB'nin samimiyetini test etme zamanı

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: Şimdi AB'nin samimiyetini test etme zamanı

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, vize muafiyetinin siyasi ve ekonomik bir başarı olduğunu belirtirken AB'nin samimiyetini ve tutarlılığını da test etme dönemine girildiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, vize muafiyetinin siyasi ve ekonomik bir başarı olduğunu belirtirken Avrupa Birliği'nin (AB) samimiyetini ve tutarlılığını da test etme dönemine girildiğini söyledi.

MÜSİAD'tan yapılan açıklamaya göre; Başkan Olpak, Türkiye'nin Avrupa Birliğinden önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den gelen olumlu haber ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Avrupa Birliği Komisyonunun Türkiye'ye vize serbestisi tavsiye kararını Türkiye ve iş dünyası adına olumlu karşıladığını belirten Olpak, tavsiye niteliğindeki kararın Avrupa Parlamentosu tarafından herhangi bir engelle karşılaşmadan onaylanacağını umduklarını söyledi.

Olpak,"Türkiye, başta sığınmacı meselesi olmak üzere AB’nin kendisinden beklediği kriterleri yerine getirme konusunda önemli adımlar attı. Türkiye’nin AB’den beklentilerinin karşılanacağı dönem ise yeni başlıyor. Dolayısıyla önümüzdeki bu süreci AB’nin samimiyet ve tutarlılığının test edileceği bir dönem olarak görüyoruz." dedi.

Vize muafiyetinin temininin, siyasi olduğu kadar ekonomik anlamda da bir başarı olarak görülmesi gerektiğini belirten Olpak, şunları kaydetti:

"Aslında temel bir sorun olan, sığınmacı sorununun çözümü sürecinde hız kazanan diplomatik görüşmeler neticesinde, vizesiz geçişin Türkiye açısından olmazsa olmaz bir koşul olduğunu uzun süredir tartışıyorduk. Bu anlamda AB Komisyonunun bu kararı ülkemiz adına siyasi bir başarıdır. Kararın muhtemel ekonomik yansımalarına baktığımızda, bunu aynı zamanda ekonomik bir başarı olarak nitelemeliyiz. Zira yılda yaklaşık 1 milyon vatandaşımız Türkiye’den AB ülkelerine geçiş için vize başvurusu yapıyor. Bu süreçte; vize başvuru ücreti de dâhil olmak üzere, diğer masraflarla birlikte kişi başı talep edilen ücret 250-300 avro gibi bir meblağa tekabül etmektedir ki bu da AB ülkelerine vizelerin kaldırılması durumunda yıllık yaklaşık 250-300 milyon avronun vatandaşımızın cebinde kalacağı anlamına geliyor. Bunun kadar önemli bir başka nokta da, vizeler için kaybedilen süreler ve süreçlerde yapılamayan iş görüşmelerinin verdiği kayıplar. Vizelerin kaldırılmasının, en büyük ihracat pazarımız olan AB ülkeleriyle ticari ilişkilerimizin artırılması ve ortak pazarımızın genişletilmesine yönelik önemli bir fırsat olacağını düşünüyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.