Müsbet hareket asayişi muhafazaya yardımcı olmaktır

Müsbet hareket asayişi muhafazaya yardımcı olmaktır

Ankara'da düzenlendi.

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi Müspet Hareket Çalıştayları kapsamında düzenlenen üçüncü program "Müspet Pratikler Çalıştayı" başlığı ile başladı. Risale Akademi'nin Ankara'daki merkezinde düzenlenen çalıştayın birinci oturumunu Bestami Çiftçi yönetti. 

Sunumlar ise şöyle:

"Emirdağ Lahikası Çerçevesinde Müspet Hareketin Analizi" başlıklı konuşmasını yapan Serdar Bilgin, hayatı boyunca eziyetlere maruz kalmış olan Bediüzzaman Said Nursi'nin kendine eziyet eden güçlere karşı bile iman noktasında kaygılandığını ve onlara da dua ettiğini belirtti.

Risale-i Nur hareketinin ve Nurcuların toplumda oluşan anarşi ve kaos ortamına karşı da mücadele ettiğini söyleyen Bilgin, müspet hareketin kilit noktasının asayişi mufazaya yardımcı olmak olduğunun altını çizdi. Müspet hareketin temellendirme ve inşa edilme olmak üzere iki ayrı başlıkta incelenmesi gerektiğini ifade eden Bilgin, temellendirme aşamasında Risale-i Nur'ların sedd-i Kur'ân vazifesi gördüğünü ve bu yolda zulüm ve zahmet görmenin Risale-i Nur'ların inkişafını kolaylaştırdığını belirtti. İnşa aşamasında ise yapılan zulümlere rağmen "nefret etmeden ıslah etme" çalışmalarına değinen Bilgin, tahrip etmeden tamir etmek ve beklenti olmadan iman esaslarına hizmet etmenin inşa aşamasını gerçekleştirdiğini söyledi.

"Emirdağ Lahikası Müspet Hareket Mektupları" başlıklı sunumunda Mehmet Şahin, Emirdağ Lahikası içinde Müspet Harekete örnek olacak noktalara değindi. Emirdağ Lahikası içinde müsbet hareketin 52 yerde geçtiğini açıklayan Şahin, Risale-i Nur'da müsbet hareket ile ilgili bölümleri aktardı.

Emirdağ Lahikası'ndaki örnekler ile Risale-i Nur'ların toplum içinde asayişi sağladığını vurgulayan Şahin, Nur'ların program ve mesleğinin milleti anarşizmden muhafaza etmek ve tahkiki iman vermek olduğunun altını çizdi. Said Nursi'nin ve Nur talebelerinin kendilerine yöneltilen "hükümete karşı kötü niyet beslemek", "dini siyasete alet etmek" ve "tarikat kurmak" suçlamalarından çıktığı her mahkemede aklandığını söyledi.

"Bediüzzaman ve Talebelerinin Mahkeme Savunmalarında Müspet Hareket" başlıklı konuşmasını yapan Mustafa Akça, Bediüzzaman Said Nursi'nin 31 Mart vakası ile başlayan yargılanma süreçlerinin son mahkemesine kadar hep müspet hareket çerçevesinde hareket ettiğini belirtti. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hayatı boyu nasıl yaşadıysa, mahkemelerde de aynı davranışları gösterdiğini söyleyen Akça, Bediüzzaman'ın kendini savunmaktan önce hukuku ve özgürlüğü ortaya koyduğunu ve mahkemeye de bunu hatırlattığını söyledi.

Kendisi ve talebeleri ile çıktığı mahkemelerden suçsuz çıkan Said Nursi'nin, bunca eziyet ve suçlamaya rağmen doğrudan bir ret yoluna gitmediğini, sadece kendisine dayatılan şeyler ile amel etmediğini belirten Mustafa Akça, örnek olarak da Şapka Kanununu gösterdi. 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum