Mursi’yi şimdi de casusluktan yargılıyorlar

Mursi’yi şimdi de casusluktan yargılıyorlar

Devrik lider Muhammed Mursi, daha önceki duruşmalarda mahkemeyi tanımadığını belirterek ülkenin meşru cumhurbaşkanı olduğunu söylemişti.

Mısır’da darbenin ardından hakkında üç dava açılan devrik lider Muhammed Mursi yabancı gruplarla terör eylemleri düzenleme için komplo kurma ve ülkenin askerî sırlarını yabancı bir devlete sızdırma iddialarıyla yargılanıyor. İlk duruşması dün yapılan dava, 23 Şubat’a ertelendi.

Mısır’da Temmuz 2013’te askeri müdahale ile iktidardan indirilen devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dün ‘casusluk’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkartıldı. Savcılar, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Mursi’yi, Mısır’da terör eylemleri gerçekleştirmek üzere Filistinli Hamas, Lübnanlı Şii Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları ile işbirliği yapmakla suçladı. İddianamede Muhammed Mursi ile birlikte Müslüman Kardeşler hareketinin (İhvan-ı Müslimin) üst düzey 35 yetkilisinin, ülkenin askeri sırlarını İran’a ve Hizbullah’a sızdırdığı ileri sürülüyor. Ayrıca silahlı mücadeleyi reddeden İhvan hareketi, 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından oluşan kaos ortamını suistimal ederek güvenlik güçlerine karşı saldırılar düzenlemekle suçlanıyor. İhvan ve Hamas iddiaları yalanlayarak tamamen uydurma olduğunu söylüyor.

    Kahire’deki Polis Akademisi’nde gerçekleşen duruşmayı Mursi’nin avukatları müvekkillerinin ses geçirmez “cam kafes” içinde tutulmasını protesto ederek terk etti. Avukatlar devrik liderin sesini duyamadıklarını belirtti. Dava 23 Şubat’a ertelendi. Mursi ve İhvan liderleri, halkı şiddete teşvik ve hapishaneden toplu firar etmek gibi suçlamaların yöneltildiği üç ayrı davada daha yargılanıyor. Devrik liderin suçlu bulunması halinde idam cezasına çarptırılabileceği ifade ediliyor. Kahire’deki Polis Akademisi’nde gerçekleşen duruşmaya Muhammed Mursi’nin oğlu Usame savunma heyeti ile ilk kez katıldı. Mursi ve İhvan liderleri, halkı şiddete teşvik ve hapishaneden toplu firar etmek gibi suçlamaların yöneltildiği üç ayrı davada daha yargılanıyor. Devrik liderin suçlu bulunması halinde idam cezasına çarptırılabileceği ifade ediliyor.

    Mursi’nin devrilmesinin ardından kurulan askeri yönetim, darbe karşıtı protestoları güç kullanarak bastırmış, binden fazla İhvan mensubu hayatını kaybetmişti. Mursi dahil hareketin önde gelen isimleri gözaltına alınırken, faaliyetleri yasaklanan İhvan, terör örgütü ilan edilmişti.

TABA’DA TURİST OTOBÜSÜNE SALDIRI

Mısır’da turistlerin uğrak yerlerinden biri olan İsrail sınırına yakın Taba şehrinde dün bir otobüse bombalı saldırı düzenlendi. Turistleri taşıyan otobüste patlayan bombalar, 3 Güney Koreli turist ile Mısırlı şoförün ölümüne yol açtı. 14 kişinin de yaralandığı saldırıyı henüz üstlenen bir grup olmadı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.