Mursi'nin idam kararı protesto edildi

Mursi'nin idam kararı protesto edildi

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesi Ankara ve İstanbul'da protesto edildi.

AK Parti Ankara İl Başkanlığı üyesi bir grup Mısır Büyükelçiliği önünde kararı protesto etti. Grup adına açıklama yapan AK Parti Ankara Gençlik Kolları Teşkilat Başkanı Enes Günay, Mursi'nin siyasi otoritenin baskısıyla yargılandığını belirtti.

Günay, "Mısır mahkemeleri, gerek milli gerekse milletlerarası hukuku hiçe sayarak, bu utanç verici kararı vermiş bulunmaktadır" dedi.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyeleri de büyükelçilik önünde kararı protesto etti. Grup adına açıklama yapan Ankara Şube Başkanı Hasan Karaman da cezanın bir askeri cunta tarafından verildiğini dile getirdi. Karaman, "Bu idam kararları ve cezaların hiçbir şekilde insan hakları, özgürlükler ve adaletle ilgisi yoktur. İnsanların temel hak ve hürriyetlerinin ayaklar altına alındığı bir karardır" diye konuştu.

İstanbul

Anadolu Öğrenci Birliği üyeleri de Mursi'nin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Akşam namazı sonrası Fatih Camisi avlusunda toplanan gruptakiler, "Müslüman zulme boyun eğmez", "Katil Sisi, seninleyiz Mursi", "İstanbul'dan İhvan'a direnişe bin selam" ve "İslam ümmeti kabul etmez zilleti" sloganları attı.

Kefen giyen gruptakiler, "Yaşayan şehitlere selam olsun" ve "Kardeşlerin cellatların elinde, ayağa kalk Türkiye" yazılı pankartlar taşıyarak, Saraçhane Parkı'na yürüdü.

Grup adına açıklama yapan Anadolu Öğrenci Birliği basın sözcüsü Ebubekir Gündüz, halkın yüzde 52 oyuyla seçilerek başa gelen Mursi'nin önderliğindeki yönetimin daha birinci yılını doldurmadan tanklar ve toplarla yok edildiğini söyledi.

Gündüz, "70 yıllık diktatörlüğe ses çıkarmayanlar, ülkenin ilk ve tek seçilmiş devlet başkanına ve Mısır halkına barışı, selameti ve huzuru çok gördüler" ifadelerini kullandı.

Özgürlük ve adaletin yalnız birilerinin değil, tüm insanlığın hakkı olduğuna dikkati çeken Gündüz, "Dünyanın neresinde olursa olsun her dinden ve ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, Mısır'daki 106 masum insanın idam kararını veren ve destek olan tüm darbecileri lanetliyoruz" şeklinde konuştu.

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ramazan Beyhan da bu idam kararlarının sorumlusunun sadece Sisi ve cuntası olmadığını kaydetti.

Beyhan, "Bu vahşetin ortakları arasında BM'nin daimi temsilcileri de vardır. Darbeye darbe demeyi çıkarlarına aykırı bulan ABD ve AB ülkelerinin ellerinde Mısırlı mazlumların kanları vardır" dedi.

Anadolu Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Kayan ise "Onurlu insanların özgürlüğü için hayatlarını ortaya koyan ve büyük bedeller ödeyen kardeşlerimizi selamlamak ve onları idama mahkum edenleri lanetlemek için buradayız" diye konuştu.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı ile Anadolu Gençlik Derneği üyeleri de Mursi'nin idama mahkum edilmesini protesto etti. 

Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan gruptakiler, Mursi'nin fotoğraflarının yer aldığı dövizler ve "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" sloganlarıyla idam kararına tepki gösterdi.

Gençler sabah namazında buluşuyor

"Gençler Suriye Devrimi'nin 5. yılında sabah namazında camilerde buluşuyor" programı yapan gazeteci Adem Özköse ve arkadaşları Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin idama mahkum edilmesini protesto etti. 

Sabah namazını Ulu Cami'de kılan grup, namaz sonrası cami önünde "Ümmeti sabah namazına giden gençler uyandıracak" yazılı pankart açarak tekbir getirip  "Katil Sisi, seninleyiz Mursi" sloganlarıyla idam kararına tepki gösterdi.

Gazeteci Özköse, topluluğa hitaben yaptığı konuşmada, Muhammed Mursi ve arkadaşlarının dün darbeci Mısır mahkemeleri tarafından idam cezasına çarptırılmasını protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

Bu haksız, gayrimeşru ve kendilerinin tanımadığı idam cezasına Türkiye'nin dört bir yanında dünden beri tepkiler yağdığını belirten Özköse, şöyle konuştu:

"Biz de burada Mısır'daki kardeşlerimizin yanında olduğumuzu haykırmak, zalimlere karşı mazlumların yanında saf tutmak için bir araya geldik. Şu an Mısır çok önemli bir süreçten geçiyor. Tıpkı 28 Şubat'ta nasıl bu ülkede inançlı insanlar aşağılandıysa, zindanlara atıldıysa aynı şekilde Mısır'da da Müslümanlar 28 Şubat'ı yaşıyor. Muhammed Mursi ve arkadaşları gayrimeşru mahkemede gösterdikleri karşı tavırla ve bu aşamadaki dik duruşlarıyla bütün Müslümanların, dünyadaki bütün vicdanlı insanların şimdiden onur ve gururu oldular. Onlar dün Hasan El Benna'yı, Seyyid Kutup'u şehit etmişlerdi. Fakat bugün Mısır'da yüz binlerce Hasan El Benna, milyonlarca Seyyid Kutup var. Onlar nasıl dün bunları şehit ederek Müslümanların mücadelesini durduramadılarsa aynı şekilde bugün de Mursilere idam cezası vererek Mısır'daki bu şanlı, asil özgürlük mücadelesi verenleri asla durduramayacak." 

Gruptakiler, Mursi ve arkadaşları için dua ettikten sonra dağıldı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.