Mursi'nin avukatından BM'ye çağrı

Mursi'nin avukatından BM'ye çağrı

Muhammed Mursi'nin avukatlarından Rodney Dixon: "BM, Mısır'daki insan hakları ihlallerine karşı güçlü bir karar almalı" dedi.

Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin avukatlarından Rodney Dixon, Birleşmiş Milletler'in (BM), Mısır'daki insan hakları ihlalleriyle ilgili güçlü bir karar alması gerektiğini ifade ederek, "BM, Mısır'da yaşanan ihlallerle ilgili olarak soruşturma komisyonu kurmayı dikkate almalı" dedi.
 
BM İnsan Hakları Konseyi'nin, Mısır'daki insan hakları durumuyla ilgili gözden geçirme oturumu nedeniyle Cenevre'de bulunan Dixon, AA muhabirinin sorunlarını yanıtladı.
 
Mısır'daki insan hakları durumuyla ilgili oturum hakkında avukat Dixon, "Birçok ülke temsilcisi, Mısır'da siyasi görüşleri nedenlerle tutuklu bulunanların serbest bırakılması için güçlü bir şekilde çağrıda bulundu" dedi. 
 
Gözden geçirme oturumunda ülkede devam eden birçok insan hakları ihlalinin dile getirildiğini söyleyen Dixon, oturumda, Mısır'da örgütlenme ve toplantı özgürlüğü hakkının oluşturulması için bir fikir birliği vardı" şeklinde konuştu.
 
"Mısır'da hesap verme mecburiyetinin olması, protesto gösterisi düzenleyenlerin infaz edilmesi gibi suçların araştırılması ve suçluların cezalandırılmasına yönelik güçlü bir çağrı vardı" diyen Dixon, "Mısır yapmazsa gerekirse başkaları tarafından soruşturma açılmalı" ifadesini kullandı.
 
Dixon, "Mısırlı yetkililerden, şu ana kadar suçların araştırması için hiçbir icraat görmedik ve suçlar işlenmeye devam ediyor" diye konuştu.
 
Ülkedeki siyasi tutuklular hakkında ise Dixon, "Bu insanlar, hükümete karşı oldukları için tutuklandı" dedi.
 
Muhalefet hapiste
 
Dixon, "Mısır hükümeti tüm muhalefeti hapse attı. Bu hukuki bir uygulama değil" ifadesini kullandı. İdam cezalarıyla ilgili olarak Dixon, "Mısır infazlara devam ediyor. Biz artık Mısırlı yetkililerin bu sorunlara çözüm bulması noktasında umutlu olamayız" şeklinde konuştu.
 
"Şu an var olan baskı seviyesinde barış umut edemezsin" diyen Dixon, "Siyasi tutukluların serbest bırakılması sorunu en önemli sorunlar arasında. Müslüman Kardeşler lideri serbest bırakılmalı ya da bir suçlama varsa ceza verilmeli. Ama bu yönde suçlama yapmak için de bir kanıt yok" ifadelerini kullandı.
 
BM soruşturma komisyonu kurmalı
 
Bütün ülkelerin Mısır'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle Mısır'a baskı yapmaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Dixon; "BM, Mısır'daki insan hakları ihlallerine karşı güçlü bir karar almalı" dedi.
 
Dixon, "BM, Mısır'daki ihlallerle ilgili olarak soruşturma komisyonu kurmayı dikkate almalı" şeklinde konuştu.
 
"STK yasası çok rahatsız edici"
 
Ülkedeki Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) faaliyetlerinin durdurulmasıyla ilgili olarak da Dixon, "Mısır'daki yeni STK yasası çok rahatsız edici. Birçok bağımsız uluslararası ve yerel STK artık Mısır'da faaliyet gösteremiyor. Bu yasa değişmeli" diye konuştu.
 
BM İnsan Hakları Konseyi, dün Mısır'a ülkesindeki insan hakları durumunu iyileştirmesi için 300 tavsiyede bulunmuştu.
 
Mısır'daki insan hakları durumunun periyodik olarak gözden geçirilmesiyle ilgili BM İnsan Hakları Konseyi'nde 5 Kasım'da düzenlenen oturumdan sonra, dün kabul edilen Mısır raporunda, Kahire'nin tavsiyeleri gözden geçireceği ve konseyin Mart 2015'te düzenlenecek 28. oturumuna kadar bunlara cevap vereceği belirtildi.
 
Raporda, "güvenlik güçlerinin işledikleri işkence suçları nedeniyle cezalandırılması, tutukluların işkence ve kötü muamele görmeyeceklerinin garanti altına alınması, bütün işkence uygulamaları iddialarının araştırılması, kadına karşı şiddetin önüne geçilmesi, ifade özgürlüğü nedeniyle tutuklananların serbest bırakılması, tutuklu gazeteci ve insan hakları savunucuların acil olarak serbest bırakılması, uluslararası standartlara uygun yeni bir sivil toplum kuruluşu yasası kabul edilmesi ve idam cezasının kaldırılması" öne çıkan ana tavsiyelerdi.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.