Murat Nehri ekmek kapıları oldu

Murat Nehri ekmek kapıları oldu

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesinde at arabacılığı yapan vatandaşlar, kar sularının karışmasıyla coşan Murat Nehri'nin getirdiği kumları satarak, geçimlerini sağlıyor.

İlçede yük taşımacılığı yapan at arabacıları, bahar aylarında ise su seviyesi yükselen Murat Nehri'nde biriken kumları, meşakkatli bir çalışma sonunda at arabalarına doldurup müşterilerine satıyor.

Su seviyesinin yer yer 1,5 metreyi bulduğu nehre açılarak biriken kumları at arabalarına dolduran vatandaşlar, kimi zaman at arabasının batması nedeniyle yaklaşık bir saatte doldurdukları kumu boşaltmak zorunda kalıyor.

Nehirden kum çıkararak satan at arabacılardan Çetin Dilenç (26), her gün saatlerce uğraşıp nehirden kum çıkardıklarını anlatarak, bir at arabası dolu kumu 15 liraya sattıklarını söyledi.
"O kadar yorulmamıza değmese de ekmeğimizi böyle kazanıyoruz" diyen Dilenç, "İşsiz geçen kış aylarının ardından Murat Nehri'nin coşmasını bekliyoruz. Nehirde su seviyesi yükselince getirdiği kumlar belirli yerlere yığılıyor. Bizde bu kumları arabalarımızla çıkarıp satarak evimize ekmek götürüyoruz. İnşaat sezonu devam ettikçe bu kumu taşıyacağız fakat sezon bitince yine yük taşımacılığına devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

İşin en zor kısmının ise at arabasının kum doldurduktan sonra nehirde batması olduğunu belirten Dilenç, "Bu durumda mecbur kalıp arabanın içindeki kumu boşaltıyoruz. Bu da bir saatten fazla çalışmanın boşa gitmesi anlamına geliyor" dedi.

Hasan Turan ise nehirden çakıllı ve ince kum şeklinde 2 çeşit kum çıkarıldığını anlatarak, "Çakıllı kum nehrin kenarlarında oluyor ve beton için kullanılıyor ama ince kum sadece nehrin içinde oluyor ve sıva için kullanılıyor. İnce kumu bulabilmek için nehrin içini arıyoruz. Çıkardığımız kumları nehir kenarına taşıyoruz. Almak isteyen gelip nehrin kenarından alabiliyor fakat genelde biz at arabamızla götürüp teslim ediyoruz. Üstelik bu kumun kalitelisi oluyor. İnce kum sınıflara ayrılıyor. Tabii ki müşteriler en ince kumu istediklerinden o kumu nehir içinde arayıp bulmak da en az yüklemek kadar yorucu oluyor" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.