Murat Bardakçı: Endişeye hiç gerek yok, deizm modadır gelir geçer

Murat Bardakçı: Endişeye hiç gerek yok, deizm modadır gelir geçer

Adamları her Allah’ın günü ekrana çıkartır ve 'Hadis, sünnet yoktur' demelerine izin verirseniz 

Risale Haber-Haber Merkezi

Tarihçi Murat Bardakçı, son günlerin hararetli tartışmalarından deizmin bir "moda" olduğunu, zamanla geçip gideceğini söyledi.

HaberTürk'teki yazısında deizm tartışmalarını gençliğindeki “Marksist” tartışmalara benzeten Bardakçı, moda gereği bir çok kişinin Marks’ın Kapital’ini bulundurduğunu ancak ne olduğunu bilmediğini ifade ederek, "Deizm de şimdi işte bunun gibi bir iştir, yani zamanın modasıdır ama oldukça dar sınırlar içerisinde kalmış bir özentidir fakat böyle hiç lüzumu yokken gündeme getirilmesi üzerine takipçilerinde az da olsa bir artış olacaktır!" şeklinde yazdı.

Öyle dikkat çekecek derecede deizme sapma diye birşey yok

Üniversite, lise ve imam-hatip hocası olan bazı tanıdıklarıyla konuştuğunu ve hepsinden aynı cevabı aldığını hatırlatan Bardakçı, “Ortada öyle dikkat çekecek derecede deizme sapma diye birşey yok, tek-tük de olsa meraklılarına rastlıyoruz” dediler ama bir endişeyi de dile getirdiler: Yoğunlaşan deizm tartışmasının bu işi moda hâline getirmesi ve arayış içerisindeki gençlerden bazılarını yollarından çevirmesi ihtimalinden..." dedi.

Adamlar her Allah’ın günü ekrana çıkıp 'Hadis, sünnet yoktur' derse... 

Gençlerin deizme sapmalarının iki ana sebebi olduğuna dikkat çeken Bardakçı, yazısını şöyle sürdürdü:

"TV ekranlarında ahkâm kesen, akıllarına gelen herşeyi pervasızca söyleyen ve yeni bir din uydurur gibi konuşan ilâhiyatçılar ile aile kurumundaki, daha doğrusu gelenelerdeki bozulma...

"Adamları her Allah’ın günü ekrana çıkartır ve “Hadis yoktur, sünnet yoktur, âyetlerin gerçek mânâsını zaten şimdiye kadar kimseler anlamadı, dinin doğrusunu gelin benden öğrenin” demelerine izin verip de Türkiye’nin kimliğinin temellerinden olan ehl-i sünnet gelenekleri ile oynamalarına ve diğer an’aneleri sarsmalarına izin verirseniz, olacak olan budur; tereddüde düşenler kendilerine yeni bir yol ararlar! Bu saçmalığa aile kurumunda değişiklikler, meselâ dinin okulda değil ailede ve bilhassa anneanne yahut babaanne gibi büyükler tarafından öğretilmesi âdetinin zayıflaması ve “lâiklik” kavramının alkol satışının serbest olmasına yahut türban meselesine indirgenmesi gibi zaaflar da ilâve edilince boşlukta kalan bazı gençlerin başka inanç yollarına sapmaları kaçınılmaz olur.

“Deizm yükselişte” diye endişelere kapılmaya hiç gerek yok

Ama “Deizm yükselişte” diye endişelere kapılmaya hiç gerek yok, zira deizm de, ateizm de aslında derin bir yoğunluğu ve felsefesi olan meselelerdir ama bizde bu derinliğe sahip üstadlar zaten mevcut değildir ve hiç olmamışlardır, dolayısı ile bu iş de bir modadır ve her moda gibi o da zamanla biter...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum