Müminlerin kavgası ve vicdan sahiplerine dilekçe

Müminlerin kavgası ve vicdan sahiplerine dilekçe

Yeni Akit yazarı Latif Erdoğan, "Müminler arasındaki kavgada vicdan sahiplerine düşeni hatırlatan" bir dilekçe yazdı

Risale Haber-Haber Merkezi

Latif Erdoğan'ın yazısı

Muhasebe dilekçem

Müminler arasındaki ihtilaf ve kavganın, akılların körebe oyununa dönüştüğü şu vahim süreçte, vicdan sahiplerine ve öyle olması gereken hamiyet ehline, kendilerine düşeni hatırlatma meyanında yazılmış dilekçemdir. Kabulünü arz ve istirham ederim.

Akıl gözünü kapatsa da vicdan gözünü kapatmaz, buyurur Üstadım Bediüzzaman. Vicdan, sünnetullah denilen tekvini konuşmaların öncelikli muhatabıdır da ondan. Kişi, aklıyla kendi aklını kandırabilir; fakat vicdanıyla vicdanını kandıramaz. Kanmak, göz kapamaktır, görmemektir ya da görmezden gelmektir. Bir gaflet halinin acımasızlığına pek çok şeyi feda etme zavallılığıdır.

“Aldatan bizden değildir” buyurur, Nebiler Sultanı, Efendiler Efendisi. Kendini aldatmak da bu hükme dahildir kuşkusuz. “Mümin, bir delikten iki defa sokulmaz” buyurarak da aldatılmaya karşı, nasıl tavır belirleneceğini öğretir ümmetine. “Müminin ferasetinden korkun, çünkü o, Allah’ın nuruyla bakar” buyurarak da feraset çağrısı yapar Allah’ın mümin kullarına. Ve muhasebeye davet eder onları, hesaba çekilmeden önce..

Muhasebe: Öze düşen cemre. Ürperti ve ışık. Varlık gayesini, yaratılış idealini sorgulayan, dillendiren hikmet sesinin akıl ve vicdanda yankılanması olayı. Subjektif tesellilere geçit yok. İçe dönük objektif itiraflar, körleştirici nefis taraftarlığından kurtulmuş bulunma basiretinin hamle işaretleri. Cesaret şart, iyi niyet gerekli, nötr duruş elzem.

Hayata dönük yanıyla muhasebe, bireysel ve toplumsal formatta sancılı bir kendine gelişin, bereketli bir yeni tekevvünün, muştulu bir yükselişin berzah dönemi. Deruni muhasebe, rasyonel otokritik, isabetli strateji, mümküne ilmekli gaye ve hedef sentezinin zihni hakimiyet süreci. Bu süreci sağlıklı atlatan yapılanmalar uzun vadeli geleceğe sahip olmaya namzet.

Gündelikli düşünce, tepkisel plan ve pratiklerin böylesi bir neticeyi üstlenebilmeleri imkansız. Muhasebe, uzun soluklu aksiyonerlerin harcı. Gayrin bu bezme girmesi külliyen yanlış. Deve kuşu refleksli ürkek davranışların hezimet faturası ağır.

Geçmişe yönelik hataların envanteri, geleceğe ait önlemlerin bilançosu. Yapılması ya da yapılmaması gerekenlerin reel tasnifi feraset göstergesi. Kronik dertlerin çaresi, köklü ve kalıcı tedbirler. Alternatif çokluğu önemli kazanç. Çelişkili “gel-git” lerin sisli atmosferinden kurtulabilmek için ufkun berraklığı kaçınılmaz. Karanlığın bağrına düşecek her ışık şulesi güneşler kadar değerli. Çöl katreye, ummanlar ırmaklara, çağlayanlara muhtaç. Bu bağlamda muhasebe, neye ne kadar muhtaç olduğunun şuuruna varmak ve taleplerini, isteklerini o yönde yoğunlaştırmak.

Mazinin bellekte yankılanan sesi önemli uyarı. İbret endazeli inkişaflar yarınlarımızın apaçık fethi. Vakayı, muhayyele tercih aklın yolu. Tecrübi bilgi vicdandan tasdikli. Vicdan soyutlama ve genelleme usulüyle doğruyu eğriden ayırmaya talip. Varlık yokluğa, yokluk varlığa ayna. Muhasebenin manası zıtlar arası hikmet dengesini kavrayış ve mukayese. Ölümü hayatta, hayatı ölümde okuma sanatı. Bilgeliğin varmak istediği mübrem(kesin) sonuç. Mesafe uzun, menzil çok. Ne ki, imkansız değil..

“Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin” buyruğu, niyet ve eylemlerinizi ahiret ölçülerine göre dizayn edin demektir. Kendinizi hak ve hakikatin hassas mizanıyla tartın, eksik ve fazlalıklarınızı ona göre ayarlayın, demektir. Değer ve kıymet ölçülerinizi final gününün değerlendirmelerine göre tekrar tekrar gözden geçirin ve sonuçta sizi kayba götürecek yanlış yönlenmelerden uzak durun, demektir. Dünyanızı ve öte dünyanızı böylesi bir muhakemeyle temellendirin ve cennetinizi dünyaya, dünyanızı cennetinize çekerek her iki saadeti birden elde edin, demektir

Muhasebe, kazanma kuşağında meydana gelen kaybetmelerin, kaybetme kulvarında görülen sürpriz ve ekstra kazanmaların çağrışımlarıyla akıbet endişesi ve ümit psikolojisi denklemli dengeli bir hayat felsefesine sahip bulunmayı temin adına da önemli temrin. “Bütün insanlar cennete girecek ve cehennemde sadece bir kişi kalacak, deseler, korkarım o kişi ben olurum. Ve yine herkes cehennemde kalacak, sadece bir kişi kurtularak cennete girecek, deseler, ümit ederim o talihli ben olurum” ölçüsünde, çaplı ve derin denge ancak hummalı bir muhasebe mücadelesinin eseri. “Akıbet” denilince söğüt yaprağı misali titremeyen bir veli kul mevcut değil gibi. İlahi rahmetten ümit kesmek ise kamil imandan uzaklaşma göstergesi..

Muhasebe, inanç ile amel, düşünce ile pratik arasındaki çelişki ve ikilemi minimize eden, şahsiyet bütünlüğüne götürücü önemli etik değer. Emniyet ve güven vaat etmesi istenilen her kişi ve kuruluşun mutlaka böylesi bir etik değere sahip olması zaruret. Hele, ikilem ve düalitenin/nifakın adeta kurumsallaştığı, hatta sistemleştiği günümüzde.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.