Mültecileri kabul etmeyen ülkelere ceza kesilecek

Mültecileri kabul etmeyen ülkelere ceza kesilecek

Avrupa Birliği Komisyonu'nun üzerinde çalıştığı yeni iltica düzenlemesi kapsamında mültecileri topraklarına kabul etmeyen ülkelere para cezası kesilmesi öngörülüyor

BBC Türkçe servisinin haberine göre, AB'nin iltica kurallarını gözden geçirerek yeni bir plan oluşturmaya çalışan Komisyon'un bugün önerilerini kamuoyuna açıklaması bekleniyor. Mültecilerin AB ülkelerine eşit biçimde dağıtılmasını teşvik etmeyi amaçlayan yeni düzenlemelerde para cezası da 'dayanışma katkısı' olarak adlandırılmış.

AB'nin mevcut iltica düzenlemelerine göre, AB topraklarına ulaşan bir mülteci, iltica başvurusunu geldiği ilk ülkede yapmak zorunda. Bu düzenleme nedeniyle mültecilerin başlıca varış noktaları olan Yunanistan ve İtalya'nın büyük baskı altında olduğu ifade ediliyor.

"HAKKANİYET MEKANİZMASI"

Guardian gazetesi, Komisyon tarafından hazırlanan yeni iltica teklifine göre, Yunanistan ya da İtalya'nın topraklarına ulaşan yüz binlerce mülteciye gerekli imkanları sağlayamaması durumunda diğer üye ülkelerden destek isteneceğini aktarıyor.

Her üye ülkenin ekonomik büyüklüğüne göre belli sayıda mülteciyi kabul etmesi sistemini yumuşatan Komisyon, 'hakkaniyet mekanizması' adını verdiği sistemle, üye ülkelerden mülteci başta Yunanistan ve İtalya'dan mülteci almasını talep edecek. Talebi geri çeviren üye ülkeler ise 'dayanışma katkısı'nı ödemekle yükümlü kılınacak. Mülteci kabul etmeyen ülkelerden toplanan para da, mültecilerin barındığı AB ülkelerine gönderilecek.

Avrupa Komisyonu'nun önereceği yeni düzenlemelerin Haziran ayındaki AB lider zirvesinde görüşülüp müzakere edilmesi gerekiyor.

cihan

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.