Mülteci kamplarına bayram uğramadı

Mülteci kamplarına bayram uğramadı

Bayram kamp sınırlarında takılı kaldı

Cebel Lübnan'daki "Hayat ve Umut" isimli mülteci kampında zor şartlarda yaşayan Suriyeli sığınmacılardan Ummu'l İz, "Bayram kamp sınırlarında takılı kaldı. Gerçek bayramımız, ülkemize döndüğümüz, aile ve akrabalarımızla yine bir araya gelebildiğimiz gün olacak" diyor.

Lübnan'ın orta kesiminde yer alan Cebel Lübnan (Lübnan Dağı) ilinin Ketermaya bölgesindeki "Hayat ve Umut" isimli mülteci kampında zor şartlarda yaşayan Suriyeli sığınmacılar, gerçek bayramlarının ülkelerine dönüş günü olduğunu belirtiyor.

Lübnanlı bir hayırseverin bağışladığı sarp arazi üzerine kurulu çadırlarda yaşama tutunmaya çalışan savaş mağduru 40 aile, kederli gözler ve lisan-ı hal ile "Çalınan mutluluğumuzu geri verin" diyor.
Bayram sevincinin uğramadığı kampta büyükler sevdiklerinden, yakınlarından, akrabalarından ayrılmanın açtığı yaraları sarmaya çalışıyor. Çocuklar ise toprak ve tahta parçalarıyla oyalanarak bayramı geçiriyor.

Bir yıldan fazla süredir mülteci kampında yaşayan Ummu'l İz, "Bayram bize uğramadı. Her birimizin acı dolu bir hikayesi var. Bu savaş yüzünden hepimizin gözleri, dost ve akrabalarını arar oldu. Bayram kamp sınırlarında takılı kaldı" diye konuştu.

Yaşaran gözlerini silen İz, "Hiç bayram havasında değiliz. Gerçek bayramımız, ülkemize döndüğümüz, aile ve akrabalarımızla yine bir araya gelebildiğimiz gün olacak. Büyük küçük herkesin üzerine derin bir keder çökmüş. Çocuklar bayram olduğunu hissetmiyor. Ne oyuncakları, ne elbiseleri, ne de onları mutlu edecek bir şeyleri var" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki savaş nedeniyle eşini kaybettiğini belirten İz, bayram için alışveriş yapamadığını, derneklerin ve kuruluşların da yeterli miktarda yardım göndermediğini kaydetti.

Kötü yaşam koşullarından dünyadaki hükümetleri sorumlu tutan Ebu Yusuf ise "Suriye halkı dünya hükümetleri ve liderlerinin elinde bir oyuncağa döndü. Ülkemizdeki krizin on yıllara uzamasından endişeliyiz" dedi.

"Salıncağımız, oyuncağımız yok. Bayram harçlığı da alamadık"

İçinde bulundukları zor durum nedeniyle bayramın gelişine sevinemeyen çocuklardan 9 yaşındaki Abdullah ed-Demerani ise "Salıncağımız, oyuncağımız yok. Bayram harçlığı da alamadık. Hiçbir şeyimiz yok" diye konuştu.

İki ağaç arasına küçük bir salıncak kurduklarını ve tek oyuncaklarının bu olduğunu ifade eden küçük Demerani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada durum çok kötü. Annemin bayram için alışveriş yapacak parası yok. Babam hasta. Bayram geldiği için hiç sevinemedik. Eskiden bayramlar çok güzel ve neşeli geçerdi. Ama şimdi böyle yaşamak zorundayız."
BM istatistiklerine göre Lübnan'da 1 milyon 100 bini aşkın Suriyeli sığınmacı bulunuyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.