Mülteci kampından TRT World'e uzanan azim öyküsü

Mülteci kampından TRT World'e uzanan azim öyküsü

Suriye'deki mülteci kamplarında büyüyen ve şimdi TRT World'de kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Filistinli Jamal Abdullah, mülteci kamplarındaki çocuklara ilham oluyor.

TRT World'ün hayata geçirdiği küresel vicdan çağrısı yapan sivil girişimi "World Citizen", "Gençler için Gazetecilik- Journalism for Juniors" programının ikinci ayağına 2 Mart'ta Harran Mülteci Kampı'nda başladı.

World Citizen mültecilerin yüreğine dokunuyor

TRT World'un sosyal sorumluluk projesi "World Citizen" faaliyetleri kapsamında, sığınmacı çocuklar arasında gazetecilik mesleğine ilgiyi artırmayı, böylece geleceğin gazetecilerini yetiştirmeyi amaçlayan "Gençler için Gazetecilik" adlı eğitim programı bünyesinde bu yıl, farklı şehirlerde mülteci çocuklara çalışmalar yapılıyor.

Dünyada bir ilk 

Dünyada ilk kez global bir medya ağı tarafından başlatılan, çalışanlarının sahada sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiği bu girişim kapsamında, gençlere bilgi, beceri ve daha iyi bir gelecek için umut vermeyi amaçlayan projeler gerçekleşiyor.

Suriyeli gençler, şimdi hayallerinin peşinden koşuyor

TRT World'ün deneyimli gazeteci kadrosu tarafından tasarlanan ve 3 gün sürecek eğitim kapsamında mobil gazetecilik, hikaye anlatımı ve gazeteciliğin temelleri konu başlıkları ele alınıyor.

Gençler, üretken hikaye anlatımı, dijital haber oluşturma, sosyal medya kullanımı ve haber güvenilirliğini doğrulama derslerinden sonra kamptaki orijinal hikayeleri yazmaya başlayacak.

Bunun yanı sıra, mülteci gençlerin film yapımı derslerine devam etmelerini sağlayarak kendi hikayelerini anlatmak ve seslerini dünyayla paylaşmak için özgüven duygusunu kazanmaları hedefleniyor.

Mülteci kamplarında büyüyen Abdullah deneyimlerini paylaşıyor

Eğitimin ilk günü düzenlenen tanışma toplantısında çocuklar, Suriye'deki mülteci kamplarında büyüyen ve şimdi TRT World Araştırma Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olarak görev yapan Filistinli Dr. Jamal Abdullah'ın başarı öyküsünü dinleme şansı buldu.

Yaşadığı zorluklara rağmen hedefine ulaştı

Yaşadığı tüm zorluklara rağmen, Oxford Üniversitesi'nde akademisyen olmayı başaran, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi ve siyasal sosyoloji alanında üç yüksek lisans derecesine sahip ve İngilizce, Arapça ve Fransızca dillerine hakim olan Dr. Jamal Abdullah, öğrencileri büyük hayaller kurmaya motive etmek için "Geleceği İnşa Etmek" başlıklı eğitim oturumunu düzenledi.

"Bu eğitimle gazeteci olma konusunda daha kararlıyım"

Eğitim programına katılan öğrencilerden 12. sınıf öğrencisi Halepli Hana duygularını, şu sözlerle anlattı:

"Suriye'de devrim başladığında 13 yaşındaydım ve o dönemde gazeteci olmaya karar verdim. Şimdi nihayetinde mobil gazetecilik hakkında daha fazla bilgi edinme fırsatı buluyorum. Sahip olduğumuz bu eğitimle gazeteci olmak konusunda bugün daha kararlıyım." 

"Mülteci çocuklara inanıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, "kayıp nesil" diye tanımlanan ve umut bağlanmayan mülteci çocuklara inandıklarını söyledi.

"Türkiye, mültecilere sağladıklarıyla dünya için bir örnek"

İbrahim Eren, bu projeyle onları destekleyip, geleceğin gazetecilerini yetiştirmeye devam edeceklerini anlattı.

"7. yılına girilen Suriye Savaşı yüzünden binlerce çocuk en temel haklarından mahrum bırakılıyor. 3 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, Suriyeli mülteci çocuklara sağladığı imkanlarla tüm dünya için bir örnek teşkil ediyor. TRT World, 'World Citizen' adlı insani girişimiyle Türkiye'nin bu çabalarına destek veriyor. İlk ayağını geçtiğimiz yıl Gaziantep'te başlattığımız, 'Gençler için Gazetecilik- Journalism for Juniors' programına bu yıl Harran'da 64 gencimiz ile devam ediyoruz." 

"World Citizen küresel vicdana ilham olacak"

Eren, bu çalışmaların devamının geleceğini anlatarak, World Citizen'ın küresel vicdana ilham olacak pek çok girişimle uluslararası medyadan sadece yayınlarıyla değil, duruşuyla da farklılaşacağını söyledi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum